A-
A+

Sjöström glänste: "Häftigt att kunna ta guld igen"

Sarah Sjöström tog EM-guld på 50 meter fritt. Arkivbild.
Sarah Sjöström tog EM-guld på 50 meter fritt. Arkivbild.
SimningTT

Nio månader efter armbågsfrakturen fick Sarah Sjöström klättra högst upp på prispallen igen.

Hon tog en överlägsen seger på 50 meter fritt vid kortbane-EM i ryska Kazan.

Häftigt att kunna ta ett guld igen, säger Sjöström till SVT.

Annons

Annons

Det var Sarah Sjöströms första internationella mästerskapsguld sedan långbane-VM i Sydkorea 2019 då hon vann 50 meter fjäril och plockade hem hela fem medaljer.

Svenskan tog ju OS-silver på 50 meter fritt i OS i Tokyo efter en sanslöst snabb återkomst efter armbågsoperationen i februari till följd av en halkolycka.

Nu fick hon klättra ytterligare ett pinnhål uppåt på prispallen.

Jag trodde aldrig att jag skulle ta mig tillbaka till den här nivån så snabbt, säger hon.
Jag är jätteglad. Det har varit ett tufft år och jag kan inte vara annat än stolt över att jag har lyckats ta mig tillbaka till den här nivån igen. Det är jättehäftigt.

"Hade en växel till"

Sjöströms segertid 23,12 var hennes snabbaste lopp på fyra år på distansen och tolv hundradelar över personliga rekordet.

Otroligt skönt att jag var snabbare än i går, då hade jag flera lopp på 23,3, säger Sjöström.

Sjöström ledde vid vändningen och drog ifrån sista tio meterna till en klar seger före tvåan Katarzyna Wasick, Polen, som var 37 hundradelar bakom.

Jag var lite orolig där i slutet för Wasick är otroligt stark sista 15 meterna, men jag hade en växel till, säger Sjöström till SVT.

Ryskan Maria Kameneva tog bronset på 23,72.

Annons

Annons

Fler guldchanser

Sjöströms EM-guld är hennes första i kortbana sedan 2017, vilket också var hennes senaste kortbanemästerskap.

Totalt har hon vunnit nio EM-guld i kortbana i karriären, medan hon kammat hem 14 i långbana.

Det kan bli mer guldklirr i Kazan.

Sjöström ställer upp i ytterligare fyra grenar på EM, och efter onsdagen får hon gälla som favorit också på 100 meter medley, där hon tog sig till final efter den klart snabbaste tiden i semifinalen.

Sjöström klockades för 57,92, nästan en halv sekund snabbare än näst bästa simmare, nederländskan Marrit Steenbergen (58,41). Ändå var hon långt ifrån nöjd.

Gud, jag trodde inte att jag skulle komma i mål, jag gjorde misstag efter misstag, det var många grejer som gick dåligt. Så när jag såg 57,9 tyckte jag att det var överraskande snabbt, säger Sjöström.

Sjöström simmar dessutom 50 och 100 meter fjäril samt 100 meter fritt senare i veckan.

Det har börjat väldigt bra. Det ska bli kul att fortsätta och se hur bra man kan vara under resten av mästerskapet, säger Sarah Sjöström.

17-åriga talangen Emelie Fast slutade på åttonde och sista plats i finalen på 100 meter bröstsim, men putsade sitt eget svenska juniorrekord från semifinalen med en hundradel till 1.05,10.

Det var första gången Emelie Fast, klubbkamrat med Sjöström i Södertörn, simmade en individuell mästerskapsfinal internationellt.

Jättekul. Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig, men jag är jättenöjd att jag kunde simma snabbare än i semifinalen även om det bara var med en hundradel, säger hon till SVT.

Fast missade däremot finalen på 100 meter medley, där hon noterades för 1.00,39.

Det tog stopp i semifinalen också för Lisa Nystrand, 200 meter ryggsim, och Erik Persson, 100 meter bröstsim.

Sist ut för dagen var herrarnas lagkapp på 4 x 50 meter medley. Sverige fanns med i finalen, men Gustav Hökfelt, Erik Persson, Oskar Hoff och Isak Eliasson fick nöja sig med en fjärdeplats. Italien tog guldet före Ryssland och Nederländerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.