A-
A+

Sjöströms rekordjakt: "Den enda i hela världen"

Sarah Sjöström är på guldjakt i Abu Dhabi.
Sarah Sjöström är på guldjakt i Abu Dhabi.
SimningAbu Dhabi, TT:s utsände

Therese Alshammar har det äldsta världsrekordet på damsidan – men inte så länge till, hoppas Sarah Sjöström.

I kortbane-VM vill supersvenskan slå både Alshammar och sig själv. Sjöström har nämligen ett bättre personligt rekord på 50 meter fjäril i långbana.

Jag är typ den enda i hela världen som har det, säger hon.

Annons

Annons

På torsdagen startar kortbane-VM i Abu Dhabi i Förenade arabemiraten och Sjöström är både på guld- och rekordjakt.

Hon har nosat på världsrekorden på 50 meter fritt och 50 meter fjäril under hösten och nu när kortbanesäsongen avslutas med ett VM är läget det perfekta.

Att fjärilsrekordet tillhör en gammal lagkamrat och simikon, Therese Alshammar, och dessutom har stått sig i tolv år är faktum som gör det speciellt.

Men Sjöström pekar på en tredje och för henne ännu viktigare anledning.

"Vill krossa"

Nästan varenda simmare har snabbare personliga rekord i kortbana än i långbana.

Sjöström också – utom på 50 meter fjäril.

Jag har ett rätt galet världsrekord i långbana, helst hade jag velat vara snabbare i kortbana, det är ju ganska vanligt. Jag är typ den enda i hela världen som inte är det just nu. Jag hade helst velat krossa mitt eget personliga rekord i långbana, det vore häftigt, säger Sjöström.

Hennes världsrekord i långbana lyder 24,43. I kortbana slog hon personligt rekord när hon tog EM-guld i Kazan i förra månaden och noterade 24,50 – tolv hundradelar över Alshammars världsrekord.

Att simmare har snabbare tider i kort- än i långbana beror på tidsvinsten du kan göra i vändningarna. På 50 meter i långbana är det start, simning och målgång. I kortbana har du dessutom en vändning.

Man kan också se det som att Sjöströms världsrekord i långbana, satt 2014, är ett av simningens vassaste.

Annons

Annons

Broddar i brevlådan

Sarah Sjöström simmar också 100 meter fritt och fyra lagkapper i kortbane-VM. Det blir slutpunkten på en hektisk och framgångsrik höst och ett annorlunda 2021.

Som började med halkolyckan i februari i Stockholm där hon bröt armbågen och fick opereras. Sedan följde en lång konvalescens och något av ett bragdartat OS-silver på 50 meter fritt i Tokyo bara ett halvår efter operationen. Sedan fyra EM-guld och ytterligare två medaljer i Kazan i november och därefter tog hon sitt internationella lag Energy Standard till slutseger i ISL-serien där hon tog hem en jackpott på 1,2 miljoner kronor som MVP både i finalen och totalt.

Vintriga och isiga trottoarer känns långt borta där vi sitter vid poolområdet på svenskarnas hotell i Abu Dhabi i 29-gradig värme och försöker hitta skugga. Sjöström har tidigare sagt att hon helst förlägger träningen utomlands för att undvika kyla och isfläckar.

Men favoritlandet Sydafrika går förmodligen bort på grund av omikronvarianten av coronaviruset.

Det hade varit kul att åka till Sydafrika, men man kan inte planera så långt nu. Man får fortfarande vara väldigt spontan. Vi får se var jag hamnar, landslaget har något träningsläger på Teneriffa så man får se om det blir några veckor någon annanstans också, säger hon.

Annars kanske omtänksamma medmänniskor har fixat en hemmalösning på problemet.

Folk har skickat icebugs hem till mig. Det är humor. Jag tror jag fick fem par icebugs i brevlådan förra vintern, så jag fattar vinken, säger Sjöström.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.