A-
A+

Sju döms för upplopp efter koranbränning

Domen har fallit mot ytterligare sju personer som deltagit i de våldsamma upploppen i samband med koranbränning i Malmö. Arkivbild.
Domen har fallit mot ytterligare sju personer som deltagit i de våldsamma upploppen i samband med koranbränning i Malmö. Arkivbild.
BrottTT

Fängelse och ungdomstjänst – samt villkorlig dom med samhällstjänst.

Så lyder domarna från Malmö tingsrätt för sju av de 13 som åtalats för brott vid de våldsamma upploppen i samband med koranbränningen i Malmö sommaren 2020.

Annons

Annons

Busskurer krossades, däck sattes i brand och polisfordon förstördes – och enligt polisens bedömningar samlades flera hundra människor för att delta i upploppet på Amiralsgatan i Malmö i augusti 2020.

Flera personer har tidigare dömts i tingsrätten – flera tonåringar till ungdomsvård och ungdomstjänst – och en vuxen upploppsmakare dömdes till skyddstillsyn innan hovrätten bestämde att hen i stället ska överlämnas till rättspsykiatrisk vård utan särskild utskrivningsprövning.

Fängelsestraff

I maj väcktes åtal mot ytterligare 13 personer stod åtalade för våldsamt upplopp respektive anstiftan till våldsamt upplopp efter koranbränning.

En 58-årig kvinna döms nu till fängelse i ett år för anstiftan till våldsamt upplopp. Hon befann sig i en gatukorsning och agiterade mot polisen, hon ska också ha lett en folksamling mot polisen och stenkastning bröt ut.

Fängelsestraff i sex månader får en 26-årig man som döms för anstiftan. Han befann sig på samma plats som kvinnan och ledde folksamlingen med slagord.

Annons

Annons

Ungdomstjänst

Enligt Malmö tingsrätt ska mannen också ha gestikulerat och agiterat mot polisen och på så vis manat folksamlingen att sätta sig upp mot polisen med våld.

Ytterligare fem män och ungdomar i åldrarna 15–20 år döms till ungdomstjänst eller villkorlig dom för att ha deltagit i upploppen. Fem personer frikänns helt.

Reaktionen som ledde till det omfattande upploppet följde efter att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram Kurs, initierat en koranbränning i Malmö som genomfördes utan polisens tillstånd. Provokationen filmades och lades ut på nätet, något som väckte starka känslor och till slut urartade. Flera poliser skadades vid händelsen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!