A-
A+

Sju sätt att döda Kylie Jenner på Riksteatern

Nancy Ofori och Rachel Willer spelar Cleo och Kara i 'Seven methods of killing Kylie Jenner'. Pressbild.
Nancy Ofori och Rachel Willer spelar Cleo och Kara i "Seven methods of killing Kylie Jenner". Pressbild.
TeaterTT

Twitterbråk, läppar med fillers och kulturell appropriering. Det är några av ingredienserna i "Seven methods of killing Kylie Jenner" .

Det är en pjäs berättad med humoristisk svärta, säger regissören Milli Bhatia.

Annons

Annons

Nancy Ofori som Cleo i 'Seven methods of killing Kylie Jenner'. Pressbild.
Nancy Ofori som Cleo i "Seven methods of killing Kylie Jenner". Pressbild.

Är det rättvist att realitystjärnan Kylie Jenner har blivit stormrik på att skaffa sig stora läppar och en stor rumpa, attribut som vanligtvis förknippas med svarta kvinnor, på konstgjord väg? Det är en av frågorna i den prisbelönta pjäsen "Seven methods of killing Kylie Jenner", som nu åker ut på Sverigeturné.

"Seven methods of killing Kylie Jenner" är ett samarbete mellan Riksteatern och Royal Court Theatre i London. För regin står Milli Bhatia som även arbetade med originaluppsättningen i London. Hon är i Sverige med anledning av den första visningen av pjäsen inför publik.

TT: Rasism, kulturell appropriering och kolonialism, det låter som tunga ämne?

Det här är inte bara en politisk pjäs om rasism och hur vita kapitaliserar och profiterar på svarta. Det är en pjäs berättad med en humoristisk svärta som även hyllar kvinnlig vänskap, som man inte ser så mycket av på scenen i vanliga fall, säger Milli Bhatia.

TT: Vad handlar pjäsen om?

Cleo är en intelligent, svart universitetsstudent som använder Twitter som plattform för sin aktivism. Hon ifrågasätter varför vita kvinnor hyllas när de approprierar svarta kvinnors utseende.

Jämförs med slav

Cleo blir förbannad och börjar twittra. Samtidigt försöker hennes väninna Kara, som är av mixad härkomst, att förstå Cleo. Det går så där. Cleo lägger ut en tweet om hur sådana som Kylie Jenner kan tystas för gott.

I pjäsen jämförs Kylie Jenner, den yngsta dottern i klanen Kardashian, med den sydafrikanska kvinnan Saartjie Baartman som förslavades och levde i början av 1800-talet: Båda två med kurviga kroppar och fylliga läppar. Den ena föddes med det naturligt, den andra skaffade sig det på konstgjord väg.

TT: Men Saartjie Baartman blev inte rik på sitt utseende?

Nej. Skillnaden är att Kylie Jenner, som vit kvinnlig influerare, har lyckats bli rik på att exploatera svarta kvinnor. Cleo reflekterar över att Kylie Jenner hyllas för sin läppar till skillnad från svarta kvinnor. Saartje Bartman ställdes ut som en attraktion över Europa och hånades för exakt samma drag, säger Milli Bhatia.

Annons

Annons

"En komplex roll"

Pjäsen utspelar sig till stora delar på Twitter och i Cleos sovrum.

Det jag tycker om med Cleo är att hon inte är perfekt, trots att hon är högintelligent och välutbildad. Hon tillåts ha brister. Det är fantastiskt att få se två unga svarta kvinnor i komplexa roller på scen, det hör inte till vanligheterna, säger Millie Bhatia.

TT: Vem vill du ska se pjäsen?

Jag tror att det finns något för alla i den här pjäsen, först och främst handlar föreställningen om vänskap men pjäsen uppmanar även publiken att ifrågasätta den afrofobi som råder i samhället.

Till USA

Vad Kylie Jenner själv tycker om den prisade pjäsen står skrivet i stjärnorna. Så vitt Milli Bhatia vet har realitystjärnan varken sett eller kommenterat pjäsen.

Men det kanske hon gör nästa år när den sätts upp i New York, säger hon och skrattar.

"Seven methods of killing Kylie Jenner" har hyllats och fått flera priser, bland annat Evening Standard och Critics' Circle Most Promising Playwright Awards. "Seven methods of killing Kylie Jenner" har skrivits av den brittiska dramatikern Jasmine Lee-Jones.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.