A-
A+

Sjukdom tvingar stjärndirigent att sluta

Världsdirigenten Daniel Barenboim går i pension. Arkivbild.
Världsdirigenten Daniel Barenboim går i pension. Arkivbild.
MusikTT-AFP

Den världsberömde argentinsk-israeliske dirigenten och pianisten Daniel Barenboim lämnar sitt jobb som chefsdirigent på Berlins statsopera. Orsaken är att den 80-årige Barenboim har drabbats av en neurologisk sjukdom.

Annons

Annons

I höstas tvingades han trappa ned på takten och nu lämnar han jobbet.

"Tyvärr har mitt hälsotillstånd förvärrats avsevärt under det senaste året. Jag kan inte längre prestera på den nivån som med rätta förväntas av en chefsdirigent", säger Barenboim i ett uttalande.

Daniel Barenboim har bland annat varit chefsdirigent för Orchestre de Paris och musikalisk ledare för det italienska operahuset La Scala. Den nuvarande positionen på Staatsoper Unter den Linden i Berlin har han haft sedan 1992.

I sitt avsked tackar han bland andra den tidigare förbundskanslern Angela Merkel för att hon ofta kom och lyssnade när han uppträdde.

Daniel Barenboim har även utmärkt sig för sin aktivism och sitt arbete för fred i Israel och Palestina. Han har bland annat lett konserter i Gaza och på Västbanken och han har startat en skola i Berlin för lovande musiker från Mellanöstern.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.