A-
A+

Sjuksköterska gav överdos till tidigt fött barn

Ivo kritiserar sjuksköterskan för att inte tillräckligt omsorgsfullt och noggrant ha kontrollerat läkemedlets styrka. Arkivbild.
Ivo kritiserar sjuksköterskan för att inte tillräckligt omsorgsfullt och noggrant ha kontrollerat läkemedlets styrka. Arkivbild.
VårdTT

En nyexaminerad sjuksköterska får kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att ha gett ett för tidigt fött barn en för hög dos av läkemedlet kaliumklorid, skriver tidningen Vårdfokus.

Annons

Annons

Barnet som föddes i den 28:e graviditetsveckan i maj 2020 överlevde men drabbades av två hjärtstopp, efter att ha fått läkemedlet intravenöst med en tio gånger starkare dos än vad som hade ordinerats.

Sjuksköterskan var nyanställd på sjukhuset och hade fått en introduktionsutbildning på avdelningen och en utbildning i läkemedelsberedning. Trots att det fanns en instruktion för hur läkemedlet skulle spädas vid tillfället använde sig sjuksköterskan inte av den.

Ivo kritiserar sjuksköterskan för att inte tillräckligt omsorgsfullt och noggrant ha kontrollerat läkemedlets styrka. Sjuksköterskan har därmed inte uppfyllt kraven om att ge patienten en sakkunnig och omsorgsfull hälso- och sjukvård, enligt Ivo.

Ivo skriver att vårdgivaren ska beakta beslutet i sitt systematiska patientsäkerhetsarbete.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.