A-
A+

Sjuksköterskor vittnar om press

Få sjuksköterskor är nöjda med sin arbetssituation. Arkivbild.
Få sjuksköterskor är nöjda med sin arbetssituation. Arkivbild.
ArbeteTT

God gemenskap, starkt kollegialt stöd och bra relation till närmaste chefen. Men i övrigt finns stora problem för landets sjuksköterskor, enligt en färsk rapport från Vårdförbundet.

Annons

Annons

Det finns mycket att oroas över kring hur sjuksköterskorna har det på jobbet, visar Novusrapporten som Vårdförbundet har beställt.

1 100 medlemmar svarade på en webbenkät i april, där inte ens hälften (46 procent) är nöjda med sin nuvarande arbetssituation. Det är också en lägre andel än under våren 2020, då 54 procent angav att de var nöjda.

Mycket av bristerna kan kopplas till det höga trycket på jobbet, som i sin tur till stor del förklaras med bristen på sjuksköterskor och pandemin. Fler än hälften tycker att den höga arbetsbelastningen leder till att sjuksköterskorna inte kan ge den omvårdnad de vill, och ungefär lika många har upplevt en etisk stress kring prioriteringen av sjuka till följd på sjuksköterskebristen. Hälften tycker också att patientsäkerheten har försämrats de senaste två åren.

När det gäller sjuksköterskebristen ser inte medlemmarna någon direkt ljusning i sikte. Bara en av tio tror att arbetsgivaren har en förmåga att hantera problemen, medan inte ens en av 20 har förtroende för att regeringen och myndigheterna kan hantera dem.

Men det går att se en del ljusglimtar i rapporten. Trots stress och press är det bara en fjärdedel som på allvar överväger att byta jobb på grund av arbetssituationen som rått under pandemin. Nästan hälften tycker också att de hinner förkovra sig och ta in forskningsrön på arbetstid. Generellt vittnar de svarande också om god gemenskap, starkt kollegialt stöd och bra relation till närmaste chefen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.