A-
A+

Sjukskrevs för stress – hade cancer

En läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha nekat en cancersjuk kvinna medicinsk undersökning. Arkivbild.
En läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha nekat en cancersjuk kvinna medicinsk undersökning. Arkivbild.
VårdTT

En läkare kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) efter att ha nekat en cancersjuk kvinna medicinsk undersökning, rapporterar SVT Nyheter Helsingborg.

Annons

Annons

I januari 2019 uppsökte en kvinna i Helsingborg vårdcentralen efter en period av sjukdom. Hon led av illamående, kräkningar och ångest, enligt journalen.

Det konstaterades att kvinnan var öm i buken, men läkaren gjorde bedömningen att åkommorna berodde på stress.

Illamåendet eskalerade under våren och kvinnan bad vid flertalet tillfällen om en behandling. Trots det gjordes varken undersökning eller provtagning. I stället ordinerade läkaren antidepressiva mediciner.

Framåt sommaren hade kvinnan gått ned 12 kilo i vikt. Fortfarande togs inga prover, något som Ivo reagerar på. Det var då uppenbart att kvinnans symtom inte kunde förklaras av stress, anser myndigheten.

I slutet av juli togs de första proverna och kvinnan undersöktes på diagnostiskt centrum, där en knuta stort som en barnhuvud hittades i kvinnans mage. Strax därefter avled hon.

Obduktionen visade att kvinnan hade äggstockscancer som spridits till buken. Därtill hade hon blodproppar i lungorna.

Händelsen anmäldes av en anhörig till kvinnan. Efter utredningen konstaterar Ivo att en fysisk undersökning borde ha genomförts, åtminstone under senvåren.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!