A-
A+

Ska bli enklare att återvinna nära hemmet

Vid många bostadshus finns avfallsstationer sedan många år tillbaka. Till 2027 ska kommunerna se till att alla hushåll har tillgång till fastighetsnära förpackningsinsamling. Arkivbild.
Vid många bostadshus finns avfallsstationer sedan många år tillbaka. Till 2027 ska kommunerna se till att alla hushåll har tillgång till fastighetsnära förpackningsinsamling. Arkivbild.
MiljöTT

Det ska bli lättare att återvinna förpackningsavfall. Kommunerna ska se till att insamlingar för plast, papper, glas och metall ska finnas i närheten av alla hushåll och på folktäta platser.

Annons

Annons

Det blir kommunerna som tar över ansvaret för att samla in förpackningsavfall från hushållen från och med 2024. Från och med 2027 blir det krav på att fastighetsnära insamling ska ske.

Vi och många andra kommuner ser positivt på det. Vi har redan ansvaret för matavfall, restavfall och grovavfall och nu kommer man kunna ta ett helhetsgrepp, säger Emma Hilmersson, projektledare på Kretslopp och vatten i Göteborgs stad.

"Ska inte behöva kånka"

Regeringen hoppas på att de nya reglerna ska bidra till att öka hushållens benägenhet att sopsortera.

"Folk ska inte behöva kånka långt eller ta bilen till återvinningen och sen mötas av överfulla, skräpiga återvinningsstationer" säger klimat- och miljöminister Annika Strandhäll i ett pressmeddelande.

TT: Tror ni som kommun att det kommer få effekt?

Det tror jag, nästan alla studier visar att när det är lätt att göra rätt så gör man det, säger Emma Hilmersson på Göteborgs stad.

TT: Vad blir den största förändringen för kommuninvånarna?

De som bor i villa kan ha ytterligare kärl vid sitt hus där man lämnar förpackningar. Hur många, eller om det blir kärl med flera fack är något vi tittar på nu.
Många flerbostadshus har redan kärl för förpackningar i sina soprum, men för de som inte har det kan det bli lite olika lösningar beroende på vilket utrymme man har i sin fastighet. Återvinningsstationerna kommer troligtvis att finnas kvar, om inte annat för de stora "sällanförpackningarna" som inte ryms i kärl.

Annons

Annons

Kan bli kostsamt

Men övertagandet innebär också en del utmaningar för kommunerna vad gäller upprättande av system och samarbete med fastighetsägare och leverantörer.

Det kommer att bli svårt för många kommuner som inte redan har ett sådant system i dag att bygga upp det så snabbt, säger Ann-Sofie Eriksson, sektionschef på Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).
Det hade varit bra om kommunerna hade fått större utrymme att bestämma hur insamlingen ska gå till. Olika lösningar är bra för olika boendeformer i Sverige – i stad, tätort och på landsbygd, fortsätter hon.

Förpackningsproducenterna kommer fortsatt att stå för kostnaderna även när kommunerna tar över insamlingen.

Vår bedömning är att det är osäkert om alla kommuner får kostnadstäckning av den del som kommer att täckas från producenternas betalning. Resten behöver man då ta från invånarna. Risken är att det drabbar kommuner där det är svårast att lösa insamlingen, till exempel på grund av geografiska svårigheter med större ytor, säger Ann-Sofie Eriksson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.