A-
A+

Ska knäcka storfavoriten: "Ger aldrig upp"

Linn Blohm hyllar den svenska moralen.
Linn Blohm hyllar den svenska moralen.
HandbollLjubljana, TT:s utsända

Kämpaglöd och hemliga drag.

Det är nycklarna som ska göra att Sverige vänder en rivalförlust mot Danmark till en seger mot storfavoriten Norge.

De kanske är favoriter för att de har vunnit många finaler men jag tycker att vi är nära nu, säger Carin Strömberg.

Annons

Annons

Carin Strömberg tycker att Sverige kan jämföra sig med Norge.
Carin Strömberg tycker att Sverige kan jämföra sig med Norge.

Efter en nattsvart första halvlek hämtade Sverige upp sex mål på Danmark och förlorade den sista gruppspelsmatchen med "bara" två mål.

Då hade Sverige gått från 5–13 i paus till 23–25 efter full tid.

Det visar bara vilken moral och vilken kämpavilja vi har, säger Linn Blohm.

I nästa match, på lördag, väntar ännu tuffare motstånd i form av regerande världs- och Europamästaren Norge. Trots att det blev förlust, visade ändå matchen mot Danmark att det svenska landslaget kan komma tillbaka från nästan vad som helst.

Vi vet ju att vi kan göra det, vi har gjort det många gånger förut. Vi är ju ett lag som aldrig ger upp, säger Blohm.

Kämpade för varandra

Även i fjolårets mellanrunda hade man Norge som motståndare. En match som Sverige in i det sista låg under i, men som slutade med delad poäng.

Det var också det här med moralen. Vi kämpade så hårt för varandra, vi gav dem ingenting. Där låg vi också under typ hela matchen men fick till det på slutet och vi vet ju att det är en styrka vi har, säger Blohm.

Annons

Annons

Nya drag att spela

Hemlighetsmakeriet är stort, lagen bor på samma hotell och ingen vill ge den andra en fördel. Chansen att Norge tittat på det danska spelet från den första halvleken i Sverigematchen, och hur Sverige löste situationen, är stor. Så för att inte ge bort för mycket måste nya lösningar plockas fram.

Tomas och de som gör upp taktiken får vara förberedda på det och att vi får ha lite motdrag. Tyra (Axnér) kom in och gjorde en helt otrolig match, med massa mål utifrån. Nu kommer alla andra landslag också ha koll på henne, samtidigt som det ger en annan dimension i vårt lag, säger Blohm och fortsätter:
Vi får helt enkelt hitta lite olika lösningar och kanske vara lite snabbare på att byta till en annan typ av spel.

TT: Har ni fler ess i rockärmen?

Det tycker jag. Vi har kanske varit lite enformiga i de tidigare matcherna och kört lite samma typ av spel, vi har mycket mer som vi inte använt och som kanske glömts bort eller som vi sparat på som vi kanske inte ville visa för tidigt.

Samtidigt som Norge är favoriter, finns det svagheter som Sverige kan utnyttja. Till exempel har flera erfarna spelare tvingats tacka nej till mästerskapet.

De ledde bara med två mål mot Ungern i halvtid så de är inte så omänskliga som de kanske var för några år sedan, säger Blohm.

Vill vinna varje match

Och även om Norge vore lika bra som när de tog hem EM i Danmark 2020, tycker Strömberg inte att Sverige behöver vara rädda för att jämföra sig med grannen i väst.

Nu tycker jag ändå att vi är på den nivån som lag och vi har målet att komma i toppen av mästerskap. Jag tycker att vi är nära dem i resultat och kvalitéer. De kanske är favoriter för att de har vunnit många finaler men jag tycker att vi är nära nu, säger hon.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.