A-
A+

Skådespelare svär trohet till president Xi

Den kinesiska skådespelaren Ziyi Zhang Arkivbild.
Den kinesiska skådespelaren Ziyi Zhang Arkivbild.
KinaTT

Kinas president Xi Jinping kopplar ett allt hårdare grepp om makten. Till sin hjälp har han och Kommunistpartiet tagit en rad kända skådespelare, som svär trohet till ledaren.

I mitt framtida arbete kommer jag att följa Xis direktiv, säger Ziyi Zhang, känd från bland annat "Crouching tiger, hidden dragon".

Annons

Annons

Kinas president Xi Jinping i söndags.
Kinas president Xi Jinping i söndags.
Donnie Yen har bland annat setts i 'Star Wars'-filmen 'Rogue one'.
Donnie Yen har bland annat setts i "Star Wars"-filmen "Rogue one".

Kända skådespelare på bästa sändningstid är inget ovanligt. Men när den kinesiska storstjärnan Ziyi Zhang i söndags ställde sig framför kamerorna var det i en annan roll än åtminstone utländsk publik brukar se henne.

Som kulturarbetare har jag studerat och insett generalsekreterarens krav, sade Ziyi Zhang i tv och pekade på Xi Jinpings "tydliga riktning för den socialistiska kulturens utveckling", rapporterar brittiska The Times.

Presidenten valdes i söndags om för en tredje mandatperiod som Kommunistpartiets generalsekreterare och cementerade sin position som Kinas mäktigaste ledare sedan Mao Zedong. Under det mäktiga partiets kongress betonade han den kinesiska kulturen och dess vikt för att upprätthålla moralen och det folkliga stödet.

Vi vill uppmuntra till produktionen av ännu fler utmärkta verk som kan stärka folket och inspirera konstnärer av hög moralisk och konstnärlig kaliber, sade Xi Jinping.

Xi inspirerande

Hans ord under kongressen var, sade Ziyi Zhang, "pedagogiska och inspirerande" och tydliggjorde "den riktning mina framtida insatser och strävanden" kommer att ta.

43-åringen slog igenom internationellt med den Oscarsbelönade "Crouching tiger, hidden dragon" år 2000 och har sedan dess varit en av Kinas största filmstjärnor. Samtidigt har hon hållit sin karriär i Hollywood aktiv och ofta vistats utomlands och minst två av hennes tre barn är födda i USA.

Men basen är Kina och ser ut att förbli så.

Jag ska hålla mig till den kinesiska kulturens värdegrunder, sjunga om vår tids passioner och ännu bättre berätta Kinas historier, sade hon.

Annons

Annons

Kinesisk film ska blomstra

Ziyi Zhang var inte ensam om att lova trohet till ledaren. Bland de andra aktörer som lovade att deras arbete i framtiden tydligare ska spegla "folkets själsliga och kulturella behov" fanns 59-årige Donnie Yen, som delvis växte upp i USA och har setts i Hollywood-produktioner som "Rogue one" och redan har spelat in nästa "John Wick"-uppföljare.

Kinesisk film kommer med vägledning av det nya ledarskapet under generalsekreterare Xi definitivt att blomstra, sade han.

Skådespelarnas uttalanden ska ses mot bakgrund av de direktiv landets kändisar har fått om att upprätthålla grundläggande socialistiska värderingar och att bidra positivt till samhället. Flera kända personer som ertappats med droger, otrohet eller skattefusk har straffats med livstids förbud mot att stå på scen eller synas på film och tv.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.