A-
A+

Skådespelare vill återuppliva tv-teatern

Skådespelaren Marie Göranzon står bakom uppropet för en tv-teater. Arkivbild.
Skådespelaren Marie Göranzon står bakom uppropet för en tv-teater. Arkivbild.
TeaterTT

Annons

Annons

53 av Sveriges film- och teaterprofiler föreslår i ett upprop att SVT återupplivar tv-teatern, skriver Dagens Nyheter.

Namnkunniga skådespelare som Marie Göranzon, Krister Henriksson och Reine Brynolfsson skriver att de saknar SVT:s tv-teater – som upplevde sina glansdagar under 60- 70-talet – och att de i pandemins spår ser ett ökat behov av filmad scenkonst.

"Vi vill att man bygger upp en ny högklassig tv-teater av i dag! En nyskapande teater med djärvhet i repertoaren, en stark dramatik för också en ung publik med den unika tyngd som bara teatern har, en teater med både förnyelse och kontinuitet i ensemblen. Förutsättningarna finns", skriver undertecknarna av uppropet.

I en kommentar till Sverige Radios Kulturnytt säger Eva Beckman, programdirektör på SVT, att uppropet är intressant – men att återuppliva teaterformen är inte aktuellt.

"Vi kommer inte att starta en fast ensemble som vi hade förr, däremot sänder SVT väldigt mycket scenkonst”, säger hon till programmet.

SVT:s tv-teater hade ett folkbildande syfte och sände såväl pjäser som direkt skrivits för tv-mediet som andra dramer. Den svenska tv-teaterns förebild var de pjäser som sändes av den brittiska public servicejätten BBC.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!