-
+

Skådespelaren Christopher Plummer är död

Christopher Plummer blev 91 år. Arkivbild.
Christopher Plummer blev 91 år. Arkivbild.
FilmTT

Den kanadensiske skådespelaren Christopher Plummer är död. Sound of Music-skådespelaren blev 91 år.

Annons

Annons

Christopher Plummer tillsammans med Julie Andrews och Sound of Music-regissören Robert Wise vid en mottagning i Los Angeles 2001. Arkivbild.
Christopher Plummer tillsammans med Julie Andrews och Sound of Music-regissören Robert Wise vid en mottagning i Los Angeles 2001. Arkivbild.

I en kommentar till tidningen Deadline Hollywood kallar Plummers manager, Lou Pitt, den avlidne skådespelaren för en "nationalskatt" som "alltid kommer vara med oss".

Chris var en extraordinär man som älskade och respekterade sitt yrke djupt, säger Pitt.

Plummers fru sedan 1970, skådespelaren Elaine Taylor, säger till The New York Times att hennes man avled av skador till följd av ett fall i hemmet.

Christopher Plummer föddes 1929 i Toronto i Kanada och gjorde sin skådespelardebut 1953 vid en ålder av 24 år. Samma år gjorde Plummer tv-debut för att fem år senare, 1958, medverka i sin första spelfilm, "Stage Struck".

Många kända män

Men först 1965 blev Plummer känd för en bredare biopublik, när han som 36-åring spelade mot Julie Andrews i filmversionen av musikalen "Sound of Music". Han hade rollen som kapten von Trapp, det strikta överhuvudet till klanen von Trapp.

Rollen var dock ingen favorit för Plummer, som upprepade gånger medgav att han ogillade den djupt. I en intervju med Boston Globe från 2010 erkände Plummer att han "hatade nästan varje del av rollen" förutom att arbeta tillsammans med Julie Andrews.

Porträtt av kända historiska män blev med åren ett signum för Plummer: 1964 spelade han den romerska kejsaren Commodus i "Romarrikets fall", liksom hertig Wellington i "Waterloo" från 1970, och Leo Tolstoj i "The Last Station" från 2009.

Annons

Annons

Äldsta Oscars-vinnaren

Ett par år senare medverkade Plummer i Hollywood-filmatiseringen av Stieg Larssons bok "Män som hatar kvinnor" i rollen som industrimagnaten Henrik Vanger.

2010 blev Plummer den hittills äldsta personen att vinna en Oscar, då för bästa biroll som Hal i filmen "Beginners", som kom ut som homosexuell vid 75 års ålder. Plummer hade redan nominerats till två Oscarsstatyetter sedan innan.

Plummer var även en framgångsrik teater- och musikalstjärna på scenen och vann två Tony-statyetter, teater- och musikalvärldens finaste utmärkelse. På scenen gjorde han även avtryck som en Shakespearetolkare av rang och nominerades bland annat till Tony-statyetter för sina roller i Othello och Kung Lear.

Hans dotter är skådespelaren Amanda Plummer.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss