A-
A+

"Skadliga" böcker försvinner i Hongkong

Hongkongs chefsminister John Lee. Arkivbild.
Hongkongs chefsminister John Lee. Arkivbild.
KinaTT-AFP

Biblioteken i Hongkong tvingas plocka ned känsliga böcker – till exempel de som nämner massakern på Himmelska fridens torg – från hyllorna.

Annons

Det ämnet, och andra som är känsliga för centralstyret i Peking, bedöms vara för "skadliga" för att låta allmänheten ta del av.

Vi bör inte rekommendera några böcker som är olagliga, som strider mot upphovsrätt, eller som innehåller skadliga idéer, säger Hongkongs ledare John Lee, som handplockades till sitt ämbete av Kinas partistyre.

En känd satirtecknare i Hongkong stoppades nyligen från att bli publicerad i en av storstadsregionens dagstidningar och dennes böcker plockades samtidigt bort från biblioteken. I samband med det började journalister söka efter potentiellt känsliga böcker på biblioteken – och upptäcka att många saknades. Det handlar bland annat om böcker som redogör för den blodiga massakern mot fredliga demonstranter på Himmelska fridens torg i Peking 1989, som det enväldiga kommunistpartiet inte vill kännas vid.

Hongkong var länge en i hög grad självstyrande storstadsregion i Kina, men under de senaste åren har regeringen i Peking tagit kontroll över det politiska systemet och rättsväsendet, samt begränsat yttrandefriheten avsevärt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.