A-
A+

Skam och okunskap om mens hos unga

Tillgången på mensskydd är begränsad på skolor och arbetsplatser. Arkivbild.
Tillgången på mensskydd är begränsad på skolor och arbetsplatser. Arkivbild.
HälsaTT

Pinsamt att prata om. Dumma skämt och nedlåtande kommentarer. Det finns mycket skam och okunskap om mens bland unga, visar en ny undersökning.

Annons

Annons

En av fem unga tycker att det är pinsamt att köpa mensskydd eller att be att få ett. Nästan lika många hör ofta nedlåtande kommentarer och skämt kring mens, enligt en undersökning som Sifo gjort på uppdrag av den ideella föreningen Mensen.

Även om vi vet att det finns mycket tabun och skamkänslor kring mens blev jag förvånad över att det var så pass mycket, säger Rebecka Hallencreutz, medgrundare till Mensen.

Första undersökningen

Undersökningen som kartlägger vad personer i åldrarna16–21 har för erfarenheter av mens är den första i sitt slag som gjorts i Sverige.

Mensfattigdom, när man inte har råd med mensskydd, finns inte i någon större utsträckning i Sverige. Däremot uppger 15 procent att det händer att de använder mensskydd så länge att de blöder igenom för att de inte har möjlighet att byta eller använder något annat för att de inte har tillgång till mensskydd.

Det blir en ond spiral när det inte finns mensskydd på plats och man tycker att det är pinsamt att köpa eller fråga om mensskydd eller prata om mens.
Vi hoppas att Sverige ska ta efter andra länder som som infört gratis mensskydd i skolan och kommer att kampanja för det.

Annons

Annons

Dålig information

Organisationen Mensen ser att man behöver fortsätta att jobba med kunskap och attitydförändringar.

Bara 17 procent av de tillfrågade svarade att de hade fått tillräckligt med information innan de fick sin första mens. 29 procent säger att de hade velat få mer information och kunskap från sina föräldrar, medan 59 procent säger att de hade velat ha mer information från skolan.

Och skolan betyder mycket både för att bryta tabun och ge information, säger Rebecka Hallencreutz.

Skolan en stor roll och kan förändra mycket. I skolan vet vi också att alla får likvärdig kunskap och det är viktigt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!