A-
A+

Skåne vill kunna erbjuda AZ-vaccin till yngre

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under Region Skånes pressträff på onsdagen.
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare, under Region Skånes pressträff på onsdagen.
CoronavirusetTT

I mitten av maj smyger Skåne i gång massvaccinationen och regionen vill då även kunna erbjuda Astra Zeneca-vaccinet till yngre personer.

Vi har lyft in frågan till Folkhälsomyndigheten och de har lovat att de ska titta på det, säger vaccinsamordnaren Maria Landgren.

Annons

Annons

Annons

Annons

Från och med den 17 maj kommer det bli möjligt för skåningar i åldern 50–59 år att boka tid för vaccination. I vecka 23 planerar Region Skåne att släppa på vaccineringen för övriga i fas 4.

Vi smyger i gång. Det blir en stegvis ökning. Just nu tittar vi på vaccinleveranserna och hur de ser ut och hur vi kan öppna neråt. Om vi ska öppna fullt under 50 år eller om vi ska ha en avgränsning till? Det vet vi inom kort, säger vaccinsamordnare Maria Landgren under regionens pressträff.

Lyft frågan

I nuläget planerar regionen för en massvaccination utan att erbjuda Astra Zenecas vaccin till den yngre befolkningen. Sedan slutet av mars rekommenderar Folkhälsomyndigheten att Astra Zeneca-vaccinet endast ges till personer över 65 år.

Under pressträffen får Skånes vaccinsamordnare en fråga om yngre kan få välja Astra Zeneca-vaccinet om de vill.

Som det är nu är svaret nej, men vi har lyft in frågan till Folkhälsomyndigheten och de har lovat att de ska titta på det. Det är många regioner som är angelägna om att få ett svar på den frågan, säger Maria Landgren.

I sin vaccinationsplan räknar Region Skåne inte heller med Janssens vaccin, som i nuläget inte används i Sverige. Detta påverkar prognosen för när alla skåningar över 18 år kan ha fått sin andra dos av vaccin – från augusti till september.

Janssen var ett av vaccinen som vi skulle använda i fas 4 och det består av endast en dos. Nu måste vi ersätta alla de doserna med två doser av ett annat vaccin. Det gör ju att vaccinationerna i fas 4 drar ut på tiden, säger Maria Landgren.

Även mindre leveranser av vaccin från Pfizer/Biontech i juli–augusti påverkar vaccinationsplanen, säger Landgren.

Annons

Annons

Ser skralt ut

Tyvärr ser det rätt så skralt ut i juli och augusti. Det pågår förhandlingar nationellt och inom EU för att försöka få mer vaccin till Sverige under kvartal tre eller så att det i varje fall kommer mer i juli än i augusti. Vi hoppas att de förhandlingarna lyckas, eftersom alla som får en första dos i maj–juni ska ju ha en andra dos, säger hon.

Även för Janssens vaccin har allvarliga men sällsynta biverkningar konstaterats. Vaccinet skulle levereras till Sverige i stora mängder under maj, men Folkhälsomyndigheten rekommenderar i nuläget att vaccinet inte ska användas i någon åldersgrupp. EU:s läkemedelsmyndighet EMA har dock gett tummen upp för användning av Janssens vaccin.

Vi följer ju Folkhälsomyndighetens rekommendationer och just nu säger de nej till Janssen och de säger 65 år (och äldre) för Astra. Det är det vi förhåller oss till, säger Maria Landgren.

Rättad: I en tidigare version angavs fel vecka för när massvaccinationen väntas släppas på.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss