-
+

Skåneklimatet blev Alshammars stora motgång

Therese Alshammar tävlar i 'Mästarnas mästare'. Pressbild.
Therese Alshammar tävlar i "Mästarnas mästare". Pressbild.
TvTT

Att "Mästarnas mästare" spelades in i Skåne var avgörande för att Therese Alshammar skulle tacka ja. Ändå innebar den geografiska platsen ett stort bakslag.

För en före detta simmare var det katastrofalt att vara med i Sverige, säger hon.

Annons

Annons

Grupp 1 består av Johan Olsson, Frida Östberg, Bengt Gustafsson, Sanna Tidstrand och Johanna Larsson. Pressbild.
Grupp 1 består av Johan Olsson, Frida Östberg, Bengt Gustafsson, Sanna Tidstrand och Johanna Larsson. Pressbild.
Grupp 2 består av Tomas Eriksson, Therese Alshammar, André Myhrer, Linnea Torstenson och Fredrik Lindström. Pressbild.
Grupp 2 består av Tomas Eriksson, Therese Alshammar, André Myhrer, Linnea Torstenson och Fredrik Lindström. Pressbild.

Therese Alshammar har flera gånger fått frågan om att delta i "Mästarnas mästare", efter att hon lade simkarriären på hyllan 2016. Planen var att vänta, för att om ett par år komma in som en mer senior deltagare med distans till idrottskarriären. Men så kom pandemin, och tvingade många produktioner att förlägga inspelningarna inom landets gränser.

Det passade bra när coronan kom och det blev förlagt i Sverige. Jag vill gärna vara nära mina barn, säger Alshammar, som bodde tillsammans med familjen i en bostad intill "Mästarnas mästare"-huset under inspelningen.

Samtidigt bidrog det svenska klimatet inte direkt med några fördelar för simstjärnan.

Det var en dag som var solig och varm, alla andra dagar tänkte jag "Varför kunde vi inte vara i ett härligt, varmt paradis i stället?". Det kom extremt lite vattengrenar för att vattnet var för kallt, det var för blåsigt och havet var för stormigt, säger hon.

Höll sig från tårar

Direkt från en rykande färsk handbollskarriär kommer Linnea Torstenson, som lämnade idrotten sommaren 2020. Men att själv hamna i rampljuset och summera sin karriär tyckte hon kändes konstigt.

Speciellt när man sitter bland OS-guldmedaljörer, världsrekordhållare, simdrottningar och hästkuskar, det var så annorlunda. Jag som kommer från en lagsport också – det var surrealistiskt att sitta och berätta om sig själv och sitt eget liv, säger hon.

När de andra deltagarna berättade sina livshistorier hade hon svårt att hålla tillbaka känslorna.

Det var otroligt berikande och känslomässigt, man fick hålla sig från tårar ibland för att inte ta någon annans ljus, säger hon.

Annons

Annons

"Lite utomlands"

Till skillnad från Therese Alshammar längtade inte längdskidåkaren Johan Olsson efter en mer senior roll i tävlingen. Han ville snarare satsa medan kroppen fortfarande höll.

Alla är ju med, så jag kände att någon gång ska jag också vara med och då ville jag inte vänta för länge. Jag ville vara i en fysisk status som är i alla fall okej när jag har chansen, säger han.

Att inspelningen inte skedde på någon tropisk ö sörjer han inte.

Det var lite kallt ibland när det till exempel var inspelning och man stod och väntade på start. Men samtidigt är det ett läge i världen där det känns väldigt bra att inte resa. Det kändes som ett självklart val. För mig som bor i Norrland så kändes Skåne nästan lite utomlands.

"Mästarnas mästare" har premiär på SVT1 den 14 mars.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss