A-
A+

Skånes vaccinsamordnare: Vi får lära oss

Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, vid regionens pressträff om covidsituationen.
Maria Landgren, läkemedelschef och vaccinsamordnare i Region Skåne, vid regionens pressträff om covidsituationen.
CoronavirusetTT

Region Skånes vaccinsamordnare vädjar om tålamod efter bokningskaoset i måndags när fas fyra inleddes i regionen. Alla 50–59-åringar kommer att erbjudas vaccin inom de närmaste veckorna, lovar hon.

Annons

Annons

Just nu kan det upplevas som svårt och jag håller med om att det finns uppstartsproblem, men det är också därför vi har en stegvis upptrappning – för att lära oss. Vi börjar i liten skala och rättar till och förbättrar, säger hon vid Region Skånes pressträff om covidsituationen.

I Skåne är det privata företag som sköter massvaccinationerna i fas fyra och det är via deras hemsidor tiderna bokas. Denna vecka började sex företag att släppa tider, nästa vecka tillkommer ytterligare sex och vecka 23 ska vaccineringarna i fas fyra vara uppe i full skala.

För att kunna vara med i bokningsracet i Skåne gäller det fortsatt att sitta klistrad vid datorn måndag klockan nio – vilket inte är praktiskt möjligt för alla.

Vi får se om vi ska ändra det, men vi behåller det just nu för vi tycker att det är viktigt att hålla fast och vara tydliga mot medborgarna, säger Maria Landgren.

Yngre kan få vänta

Under juli månad ser det just nu ut som att vaccinleveranserna kommer att minska och det kan leda till att de yngre åldersgrupper som är aktuella då kan behöva vänta. Gissningsvis kommer detta att beröra personer under 40 år, enligt Landgren.

Det kan bli så att de yngsta får vänta lite på sin första dos.

Enligt prognosen just nu kommer alla i Skåne över 18 som vill vaccinera sig ha erbjudits en första dos i mitten av augusti och i september ska alla som vill ha fått en andra.

På de skånska sjukhusen har pandemitrycket börjat lätta. Antalet covidpatienter har minskat rejält inom den skånska intensivvården den senaste veckan och smittspridningen avtar. Men smittskyddsläkare Eva Melander understryker att läget är skört.

Annons

Annons

"Försiktigt positiva"

Vi är försiktigt positiva men vi har fortfarande 500 skåningar varje dag som får diagnosen covid, säger Eva Melander, som vädjar till alla att hålla ut och fortsatt följa restriktionerna.

Antalet fall har minskat successivt sedan den 8 maj.

Nu är vi nere på den lägsta siffran sedan i början på mars, säger Melander.

Under perioden 7 till 14 maj intensivvårdades varje dag 32–35 covidpatienter i Skåne. Under tisdagen vårdades 18 på iva och totalt 119 på vårdavdelning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!