Skånska kvinnor ska göra hpv-test hemma

Cellprovtagning hos barnmorska ersätts i Skåne av egenprovtagning från och med nästa höst. Arkivbild.
Cellprovtagning hos barnmorska ersätts i Skåne av egenprovtagning från och med nästa höst. Arkivbild.
SjukvårdTT

För skånska kvinnor blir självtest standard vid screening för livmoderhalscancer från och med nästa höst.

Det är varken obehagligt eller svårt, säger Gunilla Bodelsson, verksamhetschef för Klinisk genetik och patologi.

Men Cancerfonden är skeptisk.

Annons

Annons

Ett testkit med ett provrör och en lång bomullspinne kommer att skickas hem till kvinnor i åldern 23 till 70 år när det är dags för undersökning av om de bär på hpv-virus (humant papillomvirus), i stället för en kallelse till barnmorska.

Om självtestet visar att kvinnan bär på viruset kallas de till vidare undersökning hos barnmorska. De som inte kan medverka i egenprovtagning kommer att kunna vända sig till 1177.se för hjälp med provtagning.

Det har visat sig att egenprovtagning är lika säkert vid livmoderhalsscreening som att gå till barnmorska och ta provet. Vi tycker att detta är ett modernt och bra sätt att öka flexibiliteten för den enskilda kvinnan, säger Gunilla Bodelsson till TT.

Hoppas på fler

Förhoppningen är att fler ska genomgå testet om de kan göra det hemma. Metoden har provats i vissa svenska regioner under pandemin. I Skåne var det inledningsvis en mindre andel kvinnor som gjorde testet om de fick ett testkit hemskickat än om de kallades till barnmorska, men av dem som fick ett självtest hemskickat i juni var andelen som tog provet inom tre månader ungefär 40 procent, vilket är en lika stor andel som kommer till kontroll hos barnmorska efter första kallelsen.

Vi tror att det kommer att bli ännu högre ju mer kunskapen om egenprovtagning ökar, säger Bodelsson.

Cancerfonden är skeptisk till planerna i Skåne, framför allt när det gäller kvinnor under 30 år. För denna åldersgrupp rekommenderar inte Socialstyrelsen självtest, framhåller Elizabeth Johansson, sakkunnig hos Cancerfonden.

Annons

Annons

Onödig oro

Orsaken är att det varit så vanligt bland unga kvinnor att de har hpv-infektion utan symptom som sedan läker ut av sig själv. Att göra ett hpv-test hemma och få positivt svar kan skapa onödig oro. Hos denna åldersgrupp bör man undersöka eventuella cellförändringar redan i första steget, anser Elizabeth Johansson.

Men Region Skånes beslut baseras på övertygelsen om att Socialstyrelsen kommer att ändra sin rekommendation för yngre kvinnor, uppger Gunilla Bodelsson.

Ungefär hälften av kvinnorna i den här gruppen är vaccinerade mot hpv i nuläget. Därför har man gjort ett nytt ställningstagande i den nationella arbetsgruppen och de planerar att komma ut med nya rekommendationer under nästa år som formulerar att även denna åldersgruppen kommer att kunna testas för hpv i första steget, säger hon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons