A-
A+

Skarpa reaktioner mot Belarus

Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
Sveriges utrikesminister Ann Linde (S). Arkivbild.
BelarusTT

Reaktionerna på att ett Ryanairplan tvingats ned i Belarus lät inte vänta på sig.

Nato kräver att det inträffade utreds och Sveriges utrikesminister Ann Linde (S) kallar agerandet "fullständigt oacceptabelt".

Annons

Annons

Flygplanet var på väg mot Litauen när det beordrades att landa i Belarus huvudstad Minsk. Roman Protasevitj, som tidigare drev den oppositionella belarusiska Telegramkanalen Nexta och som befann sig ombord, greps på flygplatsen.

"Uppgifterna om att belarusiska myndigheter har tvingat ett civilt flygplan att nödlanda i Minsk i syfte att arrestera den oberoende journalisten Roman Protasevitj är djupt oroväckande och upprörande. Det belarusiska agerandet är fullständigt oacceptabelt och har utsatt samtliga passagerare på planet för betydande säkerhetsrisker", säger utrikesminister Ann Linde, i en kommentar till TT.

"Vi kräver givetvis också att Roman Protasevitj omedelbart bör släppas. Gripandet är ytterligare ett exempel på regimens försök att tysta det fria ordet", tillägger Linde, som är nuvarande ordförande i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa.

"Vållar stor oro i EU"

Irlands premiärminister Micheál Martin reagerar starkt och skriver på Twitter att tvinga ner ett plan för att frihetsberöva en journalist är helt oacceptabelt, rapporterar The Irish Times.

"De här exempellösa handlingarna har vållat stor oro i hela EU", skriver han vidare.

Micheál Martin säger att det inträffade måste diskuteras när EU:s stats- och regeringschefer träffas på måndag. Ryanair är ett irländskt bolag.

"Det här är en allvarlig och farlig händelse som kräver en internationell utredning", säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg på Twitter enligt AFP.

Frankrikes utrikesminister Jean-Yves Le Drian anser att ett starkt och enigt svar från EU är nödvändigt.

Även EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen fördömer Belarus agerande.

Annons

Annons

Diskutera sanktioner

Polens premiärminister Mateusz Morawiecki fördömer gripandet av Protasevitj och kallar det för "statsterrorism", skriver Reuters.

Morawiecki har bett EU:s rådsordförande om att omedelbara sanktioner mot Belarus ska diskuteras vid ett möte på måndag.

Även Storbritannien reagerar kraftigt. Utrikesminister Dominic Raab skriver på Twitter att det inträffade kommer att få allvarliga följder.

Miguel Berger, statssekreterare vid Tysklands utrikesdepartement, skriver på Twitter att Belarus genast måste förklara varför planet beordrades ned och varför Protasevitj frihetsberövades.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!