Skärpt torskstopp i Östersjön

EU:s fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius. Arkivfoto.
EU:s fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius. Arkivfoto.
FiskeBryssel, TT:s korrespondent

EU-kommissionen vill minska torskfisket i Östersjön ytterligare ett snäpp under 2021.

Även sillkvoterna minskas – men fortfarande för lite, anser en rad miljöorganisationer.

Annons

Annons

"Långsiktig hållbarhet för Östersjön är inte ett val, utan ett måste", konstaterar EU:s fiskekommissionär Virginijus Sinkevicius om det förslag inför nästa års östersjöfiske som lades fram i fredags.

Där vill han se ett ännu mindre torskfiske under 2021 för att hjälpa bestånden att återhämta sig. I östra Östersjön kommer nu endast 595 ton torsk att accepteras som bifångst, samtidigt som kvoten i väster sänks med ytterligare 11 procent. Jämfört med början av 2010-talet är nedgången dramatisk: från drygt 82 000 ton 2014 till mindre än 4 000 nästa år.

Sinkevicius förslag applåderas av miljörörelsen, som dock hade velat se större åtgärder även för sillfisket. Nu föreslås "bara" minus 50 procent i västra Östersjön och minus 36 procent i de centrala delarna.

"Att få slut på överfisket är ett akut och nödvändigt svar på krisen för klimatet och den biologiska mångfalden och nu är det upp till EU:s fiskeministrar att få slut på dess förödande påverkan i regionen", säger Rebecca Hubbard på lobbyorganisationen Our Fish i ett pressmeddelande.

Hur stora fångstkvoterna till sist blir kommer att avgöras av de berörda EU-ländernas fiskeministrar vid ett möte i Luxemburg i oktober.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons