A-
A+

Skärpta regler för villkorlig frigivning

Den 1 maj blir det lättare att skjuta upp en villkorlig frigivning om den intagne missköter sig. Arkivbild.
Den 1 maj blir det lättare att skjuta upp en villkorlig frigivning om den intagne missköter sig. Arkivbild.
BrottTT

1 maj träder en ny lag i kraft som skärper kraven för att få villkorlig frigivning. Den som inte sköter sig under sitt fängelsestraff kan få sin villkorliga frigivning uppskjuten.

Annons

Annons

Annons

Annons

Lagen skjuter framför allt in sig på personer som dömts för sexual- eller våldsbrott.

Den som avtjänar ett fängelsestraff ska delta i verksamhet och behandling som behövs för att den dömde inte ska återfalla i brott.

"Det är inte rimligt att den som inte ens försöker lämna kriminaliteten bakom sig ska få villkorlig frigivning på samma sätt som den som vill ta tag i sina problem. Med de nya reglerna kommer den intagnes ambition att bättra sig i högre grad påverka när villkorlig frigivning sker, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson i en skriftlig kommentar.

Det kan till exempel handla om att en intagen vägrar delta i behandlingsprogram för att bryta ett missbruk eller komma tillrätta med våldsproblematik. Den villkorliga frigivningen kan även skjutas upp om den intagne på annat sätt missköter sig i fängelset.

Tidigare krävdes det synnerliga skäl för att en frigivning skulle skjutas upp, nu kommer det att räcka med särskilda skäl.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova på vårt medlemskap för endast 19 kr