A-
A+

Skarsgård: "Salmings död slog mig hårt"

Valter Skarsgård som Börje Salming i tv-serien 'Börje – the journey of a legend'. Pressbild.
Valter Skarsgård som Börje Salming i tv-serien "Börje – the journey of a legend". Pressbild.
NöjeTT

Mitt under inspelningen av tv-serien om Börje Salming dog ishockeyikonen i als.

Det slog mig mycket hårdare än vad jag trodde att det skulle göra, säger Valter Skarsgård, som spelar legendaren.

Börje Salming i den svenska landslagströjan i samband med Canada Cup 1976. Arkivbild.
Börje Salming i den svenska landslagströjan i samband med Canada Cup 1976. Arkivbild.
Valter Skarsgård spelar Börje Salming.
Valter Skarsgård spelar Börje Salming.
Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt spelar Börje och Margitta Salming, ett ungt svenskt par som försöker bygga upp ett liv tillsammans i Kanada.
Valter Skarsgård och Hedda Stiernstedt spelar Börje och Margitta Salming, ett ungt svenskt par som försöker bygga upp ett liv tillsammans i Kanada.

Den 19 november är det premiär för den hett emotsedda tv-serien "Börje – the journey of a legend" på TV3 och Viaplay, fem dagar före årsdagen av ishockeystjärnans död i fjol, 71 år gammal.

Valter Skarsgård var mitt uppe i inspelningen när dödsbudet kom och trodde först inte på nyheten som Salmings gamla lag Toronto gick ut med.

Det tog ett tag för mig att fatta vad som hade hänt, berättar han.

"Helt surrealistiskt"

När det var dags att återuppta filmandet var ensemblen och filmarbetarna fortfarande i chock. Regissören Amir Chamdin sade några ord, det hölls en tyst minut och sedan blev allt väldigt påtagligt för Valter Skarsgård.

I min första scen när vi kom tillbaka hade jag på mig hans riktiga jacka, Börjes jacka, som jag hade lånat. Det var helt surrealistiskt att sitta där.

Börje Salming besökte inspelningen flera gånger, även efter sitt sjukdomsbesked, och var mycket generös med sin tid och sina minnen gentemot Valter Skarsgård. Han ville att serien skulle bli av.

Jag satt där i Börjes jacka och skulle låtsas vara han när han var borta, fortsätter Valter Skarsgård och tillägger:
Det var svårt att fatta vad man höll på med innan man landade i att det var ännu viktigare att vi gjorde klart det här för hans och familjens skull.

Inte bara hockey

"Börje – the journey of a legend" berättar historien om Salming från ungdomen hemma i Kiruna fram till åren som första svenska stjärna i NHL. Det är också en historia om två unga människor som älskar varandra och försöker få livet att fungera i ett främmande land.

Många tror att det är en hockeyserie, men det handlar om Börjes liv och mycket av det var livet med Margitta, säger Valter Skarsgård.

Margitta spelas av Hedda Stiernstedt.

Jag tyckte det var fint att visa vilka de var, var de kom ifrån och hur ovana de var vid den här jättestora staden Toronto och hur de kämpade för att skapa en samhörighet och vilka problem de hade med språket, säger hon.

Men det är mycket ishockeyscener. Valter Skarsgård kunde använda en "stuntdouble", Niklas Sandström, men gav sig den på att bli en så bra hockeyspelare som möjligt innan inspelningen började.

Det var två år av intensiv träning, för jag kunde inte stå på skridskor innan. Så målsättningen var att komma så långt vi kunde och använda en "stuntdouble" så lite som möjligt. Som tur var kom vi en bit på vägen och hittade Niklas, så vi gestaltade Börje ihop kan man säga, förklarar Skarsgård.

Fick gåshud

Få svenskar såg någonsin Salming spela i Torontotröjan. Mycket av hans karriär i skedde under en tid då NHL-matcher inte sändes i svensk tv. Så mycket om vardagen i Toronto är okänt för många tittare. Men en händelse kommer många ihåg – den långa stående ovation svensken fick av Torontopubliken inför matchen mot Kanada i Canada Cup 1976.

Det är ett klassiskt svensk idrottsögonblick, som Valter Skarsgård fick gåshud av att gestalta.

Det var otroligt, en sådan ikonisk grej att göra. Det är svårt att göra en historia som utspelar sig under den här perioden och inte ta med ett av de mest ikoniska idrottsögonblicken i historien.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.