A-
A+

SKF missar förväntningarna

SKF förbereder sig för sättningar i konjunkturen, enligt vd Rickard Gustafson. Arkivbild.
SKF förbereder sig för sättningar i konjunkturen, enligt vd Rickard Gustafson. Arkivbild.
EkonomiTT

SKF levererar en lägre vinst än väntat. Enligt vd Rikard Gustafson beror det på omvärldsfaktorer – men bolaget förbereder sig även för en sättning i konjunkturen.

Vid 10-tiden är aktien svagt uppåt.

Annons

Annons

Kullagerjätten SKF redovisar en vinst före skatt på 1 097 miljoner kronor för andra kvartalet 2022. Det kan jämföras med vinsten på 2 801 miljoner kronor motsvarande period 2021.

Enligt bolagets vd Rickard Gustafson har det varit ett speciellt kvartal.

Kriget i Ukraina och covidnedstängningarna i Kina har haft en signifikant negativ påverkan på årsresultatet. Men det gäller framför allt april och maj – juni har varit aningen bättre, säger han.

Omsättningen uppgick till 23 655 miljoner kronor, jämfört med 20 735 miljoner kronor ett år tidigare.

Ställer om leveranskedjor

Vinsten var lägre än väntat. Det justerade rörelseresultatet uppgick till 2 473 miljoner kronor. Analytiker hade i genomsnitt räknat med ett resultat på 2 660 miljoner kronor, enligt nyhetsbyrån Bloombergs sammanställning.

Anledningen till det är just omvärldsläget, enligt Gustafson.

Ukrainakriget har gjort att energipriserna gått i taket. Sedan har vi varit tvungna att säkra upp extra mycket stål, och snabbt ställa om leveranskedjorna då det tidigare köptes från Ryssland, säger han.

Sammantaget bedömer vd:n att det har drivit upp kostnaderna med 600 miljoner kronor, i det här kvartalet jämfört med det första i år.

Under det andra kvartalet har SKF även avslutat sin verksamhet i Ryssland, där de hade 300 medarbetare.

Vi är naturligtvis ledsna över att hamna i den här situationen, men givet omständigheterna är vi glada över att ha genomfört det på ett kontrollerat sätt, säger han.

Kostnaderna för det beräknas ha landat på 675 miljoner kronor, mer än den initiala prognosen på 500 miljoner. Enligt vd:n beror det på en valutaeffekt – att den ryska rubeln oväntat har stärkts.

Annons

Annons

Fler kostnadshöjningar

Redan under det första kvartalet flaggade SKF för "kraftiga kostnadsökningar", vilket föranledda att priset mot kunderna höjdes. Och enligt vd:n är fler sådana höjningar att vänta.

Vi måste hela tiden kompensera för den kostnadsinflation vi ser omkring oss, säger han.

Vad gäller det tredje kvartalet spår Gustafson en fortsatt god organisk tillväxt, men påminner om att jämförelsetalet under samma period 2021 var "ganska modest". Den organiska tillväxten för helåret tror han landar på mellan fyra och åtta procent.

Samtidigt förbereder SKF sig för en sättning i konjunkturen.

Vi ser inflationstrycket och ränteläget och måste förbereda oss för ett annorlunda ekonomiskt klimat framöver. Men i dagsläget sker inga förändringar, utan snarare förberedningar, från vår sida, säger Gustafson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.