Skidarrangör: "Oerhört glad och lättad"

Regeringens undantag för inresetillstånd för elitidrottare utanför EU gör det möjligt för Ulricehamn att arrangera världscuptävlingar i januari. Arkivbild.
Regeringens undantag för inresetillstånd för elitidrottare utanför EU gör det möjligt för Ulricehamn att arrangera världscuptävlingar i januari. Arkivbild.
SkidorTT

Johan Falk satt under tisdagseftermiddagen i en rad möten när han fick beskedet.

Regeringen gör lättnader i inreseförbudet för elitidrottare.

Om det stämmer vad du säger är jag oerhört glad och lättad. Där här har jag gått och väntat på, säger han till TT.

Annons

Annons

Falk är vd i organisationen som ska arrangera världscuptävlingar i längd i Ulricehamn i januari.

Som så många andra idrottsarrangörer har Ulricehamn fortsatt att planera för att kunna genomföra tävlingarna, i det här fallet i individuell sprint och i lagsprint den 16-17 januari.

Samtidigt har man svävat i ovisshet.

Haken?

Internationella idrottsförbund är inte särskilt pigga på att sanktionera tävlingar dit alla kvalificerade inte får delta.

Sveriges smått unika tolkning av EU-direktiven har hittills lett till att världscupen i skidskytte i Östersund i månadsskiftet november-december fick ställas in, fotbollslandslaget tvingades flytta en landskamp till Moskva och U21-landslaget fick resa till Polen för att EM-kvala mot Armenien.

En knut att lösa upp

Dagens besked från regeringen om ett undantag för inresor för elitidrottare utanför EU ska remitteras med förhoppningen om att förordningen kan träda i kraft i mitten av november.

Det är en stor fråga som håller på att förenklas för de nationer vi känner oro för om de kan komma in i Sverige eller inte, säger Johan Falk.
Det är ett positivt besked. Vi har inte kunnat vänta på beskedet utan är i full gång, men för att tävlingen med säkerhet ska kunna genomföras har inreserestriktionerna varit en stor knut att lösa. Är den knuten på väg att lösas upp blir det lättare för lag att säga att de kan komma till Sverige och till Ulricehamn, säger Falk.

Han har stått i kontakt med flera drabbade nationslag.

Annons

Annons

Fått många frågor

Vi får frågor från lag utanför EU-sfären som undrar om de kan komma. Nu måste jag läsa in mig på det här beskedet och sedan höra av mig till alla som ställt frågor direkt till oss.
Alla länder har haft undantag utom vi. Det här är en stor lättnad för många internationella arrangörer i Sverige, inte bara för oss. Nu måste Fis (internationella skidförbundet) omedelbart få reda på det här, för där följer man ju inte svenska medier.
Det här måste ut fort som attan, säger Johan Falk.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons