A-
A+

Skidchef om åkarkrav: Ingen prioriterad fråga

'Det är nästan lite kränkande', säger Frida Karlsson om att damerna åker kortare distanser än herrarna. Arkivbild.
"Det är nästan lite kränkande", säger Frida Karlsson om att damerna åker kortare distanser än herrarna. Arkivbild.
SkidorTT

"Jättekonstigt" och "nästan lite kränkande" – svenska skiddamerna röt i vintras ifrån och krävde samma distanser som herrarna.

Men för skidchefen Daniel Fåhraeus är det inte någon prioriterad fråga.

Är det viktiga att alla åker lika långt? Jag personligen tycker inte det.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under säsongsavslutningen i Falun i mars gick flera åkare i det svenska damlandslaget ut och krävde lika banlängder som herrarna på OS, VM och världscup.

Det är jättekonstigt att killarna åker dubbelt så långt som vi i exempelvis skiathlon. Det är nästan lite kränkande. Det är bra om frågan kommer högre upp till dem som bestämmer inom Fis, sade Frida Karlsson.

"Konservativ tradition"

Inom fotbollen har damer och herrar 90 minuter plus övertid. Det är liknande inom de flesta sporter. Jag ser ingen anledning till att det inte ska vara samma inom längdskidsporten. Det är en konservativ tradition att vi ska köra kortare än grabbarna, sade Linn Svahn.
Det är bra att ni i media lyfter debatten, sade Charlotte Kalla.

Men Svenska skidförbundets längdchef Daniel Fåhraeus, som nu efterträder Niklas Jonsson som svensk representant i Fis längdkommitté, tror att de svenska damerna får vänta på en förändring. Inför internationella skidförbundets kongress i juni hänvisar han till en utredning som pågår i en arbetsgrupp inom Fis:

Min bedömning är att detta inte är en prioriterad fråga, däremot kommer det upp på bordet. Allt beror helt på hur den arbetsgruppen jobbar med det.

Annons

Annons

"Vi har kommit långt"

TT: Vilken är Sveriges officiella hållning i frågan?

Vi har ingen officiell hållning utåt. Om du frågar mig om min personliga åsikt så har vi en jämställd sport i jämförelse med många andra. Vi har kommit väldigt långt, säger Daniel Fåhraeus och fortsätter:
Vi måste tänka mer än bara på aspekten om vi ska åka lika långt eller inte. Är det viktiga att alla åker lika långt? Jag personligen tycker inte det. Det viktiga är att tävlingarna också blir rättvisa och spännande.

Han betonar vikten av att tänka på konkurrensen på damsidan och hur stor tidsdifferensen skulle bli om de åker lika långt som herrarna.

Det är viktigt att både beakta vad som är viktigt för sporten och vad som är viktigt för åkarna. Att lyssna in åkarna och värdera för- och nackdelar. Sedan får vi se vad arbetsgruppen kommer fram till.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!