-
+

Skidskyttetopp i mutskandal: "Chockerad"

Anders Besseberg. Arkivbild.
Anders Besseberg. Arkivbild.
SkidskytteTT

Exklusiva klockor, jaktresor och prostituerade. Så mutades Internationella skidskytteförbundets tidigare ordförande Anders Besseberg för att dölja rysk dopning, enligt en internutredning.

Jag är chockerad, säger IBU:s nuvarande ordförande Olle Dahlin.

Annons

Annons

Anders Besseberg var ordförande för Internationella skidskytteförbundet (IBU) under 26 år och avgick hösten 2018 efter år av misstankar om korruption. Sedan dess har norrmannen granskats av IBU:s fristående granskningskommission ERC.

På torsdagen, bara två veckor före starten av skidskytte-VM i Pokljuka, lade ERC fram sin internutredning på totalt omkring 200 sidor.

Vi har hittat bevis på att Besseberg mottagit gåvor i form av klockor, prostituerade och jaktresor. Det finns bevisning på en opassande favorisering av ryska intressen, säger ERC:s ordförande Jonathan Taylor på en digital presskonferens.

I april 2018 genomförde österrikisk polis en razzia på IBU:s kontor i Salzburg. Misstankarna som låg till grund för razzian gällde en betalning på motsvarande 2,5 miljoner kronor, för misstänkt mörkläggning av positiva ryska dopningsprov, som gått till Besseberg och IBU:s dåvarande generalsekreterare Nicole Resch.

Vill inte straffspekulera

Sedan dess pågår det polisutredningar både i Norge och i Österrike. Med hänvisning till utredningarna har innehållet i ERC:s publicerade internutredning, där omkring 70 000 dokument har granskats, anpassats. Ändå innehåller den uppseendeväckande information om Bessebergs agerande.

Jag är chockerad över innehållet i rapporten, säger IBU:s nuvarande ordförande Olle Dahlin.

Sedan Bessebergs tid som ordförande har skidskyttesporten omorganiserat sig. Förutom IBU och ERC finns sedan 2019 också en särskild fristående integritetsenhet, BIU.

På den digitala presskonferensen lyfte Dahlin fram vikten av transparens i det vidare arbetet med fallet Besseberg. Svensken ville däremot inte tala om möjliga straff eller repressalier.

Just nu är det inte en fråga för IBU:s styrelse.

Annons

Annons

Nekar till anklagelser

Anders Besseberg har hela tiden nekat till alla anklagelser. Den 74-årige norrmannen ville inte uttala sig i samband med publiceringen av internutredningen.

Nej, det här känner jag inte till. Det vet jag ingenting om. Nej (jag vill inte ställa upp på en intervju reds. anm). Nej, nej, nej. Ha det bra, säger den 74-årige norrmannen till norska TV2.

Bessebergs advokat Norbert Wess uttalade sig till norska NRK.

Jag vill betona att polisutredningen fortfarande pågår och att det inte finns något åtal. Besseberg nekar till alla anklagelser som kommer från myndigheter och IBU-kommissionen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss