Skidstjärnornas nya liv – i "öppen anstalt"

Calle Halfvarsson och längdlandslaget står inför en oviss säsong. Arkivbild.
Calle Halfvarsson och längdlandslaget står inför en oviss säsong. Arkivbild.
LängdskidorTT

Pandemin tvingar skidlandslaget att leva i en bubbla inför säsongsstarten. Eller som Calle Halfvarsson kallar det på skoj "en öppen anstalt".

Vi får inte ens gå på affären, säger han.

Annons

Annons

En ovanlig och oviss skidsäsong väntar. Det svenska landslaget är väl förberett och flera nya regler och restriktioner har införts.

Samtidigt har Charlotte Kallas insjuknande i covid-19 – hon är på bättringsvägen enligt landslagsläkaren – skakat om lagkamraterna.

På lägret i Bruksvallarna bor de på ett eget hotell.

Det har varit väldigt speciellt. Det är mycket restriktioner nu om hur vi ska förhålla oss till varandra. Det är handsprit överallt. Vi går bara från hotellet till skidspåret och tränar. Vi får inte ens gå på affären. Det är lite som en öppen anstalt på något vis, säger Calle Halfvarsson skämtsamt.
Det går rätt bra ändå. Vi har dragit det till en extrem nivå, men det är samtidigt en väldigt seriös nivå. Jag som har haft krångel under hösten har inte råd att bli sjuk mer.

Bihåleproblem

Halfvarsson har hela karriären varit sjukdomsförföljd och den här säsongen är inget undantag.

Efter en sommar med bra träningsresultat skulle Halfvarsson testa formen i en löptävling på hemmaplan. Tävlingen gick bra. Men efterspelet knockade honom.

Träningen har gått så himla bra under hela sommaren och tidig höst. Ända fram till början av oktober när jag körde en löptävling på hemmaplan som gick väldigt bra. Men då drog jag på mig den här sjukdomen direkt efter tävlingen, säger Halfvarsson.

Den 31-årige längdstjärnan berättar att det till en början var som en mild förkylning som sedan satte sig i bihålorna.

Jag tänkte att det bara skulle bli en vecka som vanligt, men det drog iväg och till slut blev det att jag var i princip utan träning i fyra veckor. Hela oktober blev träningsfritt, ligga hemma på soffan bara. Det kommer att bli en speciell resa tillbaka, jag har en bit att gå än.

Annons

Annons

"Formen är inte bra"

Till helgen väntar säsongspremiären i Bruksvallarna. Veckan efter startar världscupen i Ruka.

Med eller utan Sveriges bäste herråkare?

Det är fortfarande oklart.

Formen är inte bra just nu. Jag är inställd på att det kommer bli jobbigt. Efter tävlingen här i "Bruks" får vi se om det är någon idé att åka till Ruka, säger Calle Halfvarsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons