Skilda världar i grannländernas skidbackar

Skidliftarna står stilla i franska Châtel.
Skidliftarna står stilla i franska Châtel.
Frankrike/SchweizTT-Reuters

I schweiziska Dents du Midi är backarna öppna för utförsåkning. I franska Châtel, några kilometer bort, är allt stängt och det går utför med ekonomin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Precis som andra franska skidorter har Châtel tvingats stänga verksamheten över jul och nyår. Men i pisterna i grannlandet Schweiz, bara fem kilometer bort, är det fritt fram.

Det är svårt att få kunderna att förstå att vid gränsen mellan de här två orterna gäller olika regler för samma aktivitet, säger Châtels turismchef Jean-François Vuarand.

Länderna har snarlika kurvor vad gäller smittspridning, men medan Frankrike utfärdat nationella regler är det upp till de schweiziska kantonerna att själva fatta beslut. En diskrepans som nu ger schweiziska näringsidkare en konkurrensfördel.

Det som kommer att hända är att många fransmän kommer att åka dit, säger Quentin Decoursier, som driver en restaurang i Châtel, och fortsätter:
Vi har lika stor rätt som dem att hålla öppet.

Även Châtels borgmästare har protesterat mot den egna regeringens hårdare linje ‒ genom att dekorera ortens stadshus med rödvita flaggor.

Jul- och nyårshelgerna står normalt för en femtedel av säsongsintäkterna i Châtel. Att semesterfirarna nu flytt till Schweiz innebär ett ekonomiskt stålbad.

Men på andra sidan gränsen intygar Sebastien Epiney, turismchef i Dents du Midi, att öppna backar inte är någon garanti för goda marginaler. Att smittsäkra verksamheten kostar.

Vi lägger allt vi har på att kunna erbjuda kunderna en trygg produkt, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons