Skillnader i vårdinsatser vid hjärtstopp

Forskarna har tittat på 24 217 plötsliga hjärtstoppsfall och funnit vissa skillnader i vård. Arkivbild.
Forskarna har tittat på 24 217 plötsliga hjärtstoppsfall och funnit vissa skillnader i vård. Arkivbild.
VårdTT

Personer med låg socioekonomisk status löper högre risk att dö vid plötsligt hjärtstopp, visar en studie från Linnéuniversitetet.

Annons

Annons

Annons

Annons

Forskarna har analyserat 24 217 plötsliga hjärtstoppsfall som inträffat på sjukhus mellan 2005 och 2018 och tittat på patienters utbildningsnivå och årsinkomst.

280 av 1 000 patienter med låg socioekonomisk bakgrund var vid liv 30 dagar efter hjärtstoppet, motsvarande siffra för personer med högre socioekonomisk status var 320.

Studien pekar bland annat på att personer med högre socioekonomisk bakgrund behandlades med fler förebyggande åtgärder, trots bättre hälsotillstånd.

"Betryggande nog så visar resultaten att i de allra flesta fallen behandlas patienter lika oavsett socioekonomisk bakgrund. Men diskriminering oavsett storlek är viktig att åtgärda när det handlar om människoliv", säger Jens Agerström, professor i psykologi vid Linnéuniversitetet, i en kommentar.

Huruvida det rör sig om diskriminering är svårt att slå fast.

"Forskning visar att människor med låg SES (socioekonomisk status, red. anm.) möter fördomsfulla attityder i många samhällen och kulturer, därför menar vi att det är fullt möjligt att fördomar även finns inom vården. Det behöver inte nödvändigtvis handla om medvetna fördomar", tillägger han.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons