A-
A+

Skilsmässomånaden är här – 40-åringar i topp

Oktober är den vanligaste skilsmässomånaden, visar statistik från Länsförsäkringar. Arkivbild.
Oktober är den vanligaste skilsmässomånaden, visar statistik från Länsförsäkringar. Arkivbild.
SamhälleTT

Myten om att flest skilsmässor sker direkt efter semestern bekräftas av 20 års statistik – oktober är den vanligaste månaden att gå skilda vägar.

Det kan finnas en viss fördröjning i sådana här beslut, det är inget man fattar på ett enkelt sätt, säger Emma Persson, privatekonom hos Länsförsäkringar.

Annons

Annons

Medelinkomsttagare i 40-årsåldern som hållit ihop i drygt tio år – det är den vanligaste personen i Statistiska centralbyråns (SCB:s) skilsmässosiffror.

Mellan år 2000 och 2020 toppar oktober statistiken med 45 117 skilsmässor, tätt följd av juli och mars som mätt 44 909 respektive 44 250 stycken.

Högtider som julhelgerna och stundande semester skulle kunna förklara de två senare månaderna tror Emma Persson, privatekonom hos Länsförsäkringar.

Ofta har vi tid att tänka igenom våra relationer när vi har mer tid tillsammans, säger hon.

Ovanligare bland höginkomsttagare

Huruvida medelinkomsttagare är vanligast på grund av att det är den största ekonomiska gruppen, eller om det finns faktorer hos dem som ökar sannolikheten är svårt att fastslå. Men ju högre inkomst man har, desto mindre vanligt är det att separera.

De ekonomiska konsekvenserna blir mer kännbara både för de som inte tjänar tillräckligt mycket att ha råd med varsin bostad, men också för höginkomsttagare där man har skaffat sig en viss ekonomisk standard som är svår att uppnå på egen hand.

Personer med medelinkomst, som i den här undersökningen räknas som 20 000–40 000 kronor i månaden, kan ha en rimligare chans att skaffa sig en ekonomisk tillvaro som är ganska lik den man levde i tillsammans.

Annons

Annons

Minimera ekonomiska problem

Att det är dyrt att skilja sig är ingen nyhet, men privatekonomen uppmanar alla att förbereda sig på tråkigheter som man helst inte vill tänka på.

Sparande, skriva juridiska avtal och ställa sig i bostadskö är några exempel som minimerar de ekonomiska problem som kan uppstå.

Andelen som tror att ekonomi är en bidragande orsak till att man håller ihop fastän man gärna skulle separera har ökat. Något privatekonomen kopplar till de stigande bostadspriserna.

Det kan vara dyrt och komplicerat att skaffa sig ett eget boende som är tillräckligt stort för att ha barnen varannan vecka. Ur den aspekten har det blivit svårare att få en tillräckligt god standard, säger hon.

Undersökningen är genomförd under 2020 med 1 038 slumpvis utvalda personer, fördelade på åldersgrupperna 20–29 år, 30–39 år och 40–50 år.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.