Skistar sparkar anställda efter fest

13 säsongsanställda i Vemdalen har avskedats efter en fest. Arkivbild.
13 säsongsanställda i Vemdalen har avskedats efter en fest. Arkivbild.
ArbeteTT

Säsongsarbetare på skidorten Vemdalen har skilts från sina anställningar sedan de tidigare i veckan festat i en av personalbostäderna.

Hyresgästen har allvarligt brutit mot de regler som finns i kontraktet för bostaden, säger arbetsgivaren Skistars vd Stefan Sjöstrand.

Annons

Annons

Annons

Annons

Under lördagskvällen 2 januari uppmärksammar personal från ett säkerhetsbolag, anlitat av Skistar, att flera bilar står parkerade utanför ett av Skistars personalboenden.

Enligt en händelserapport från kvällen väcks misstankar om att fler än det tillåtna antalet personer samlats i boendet. Skistars destinationschef tillkallas och enligt rapporten visar det sig att arton personer samlats i boendet som är avsett för tre. Dessutom pågår en fest och fem av de närvarande är inte anställda av Skistar, vilket är ytterligare ett brott mot Skistars regler.

I rapporten framgår att de anställda på plats får information från destinationschefen att de ska ta kontakt med sina avdelningschefer för att berätta att de inte var välkomna till jobbet dagen efter, då man "kraftfullt brutit mot Skistars coronapolicy".

"Helt moraliskt försvarbart"

En av de 13 uppsagda medarbetarna har pratat med DN och säger att han är mycket kritisk till Skistars agerande.

Jag och andra kollegor som umgicks med varandra dagligen hade träffats för att umgås helt enkelt. Jag anser att det är helt moraliskt försvarbart att träffa de kollegor man ändå träffar dagligen trots de restriktioner som finns. I slutet sällskap finns dessutom inga lagstadgade krav eller lagar. Vi agerade utifrån det som sagts i vårt hyresavtal och anställningsavtal, säger han till DN.

Men Skistars vd Stefan Sjöstrand hävdar att reglerna är tydliga och kommunicerats väl till alla anställda vid flera tillfällen.

Vi informerar alla anställda, både vid första intervjun och löpande under anställningen om våra regler. Vi hade en incident i Åre i mitten av december och efter det valde vi att förstärka alla våra rutiner. Jag hade personligen åtta olika digitala träffar för de svenska destinationerna där jag mötte alla säsongsanställda och informerade, igen, om våra regler, säger Stefan Sjöstrand.

Annons

Annons

Polisanmälan

Den 18 december publicerade Skistar ett meddelande på sin hemsida med rubriken "Nolltolerans mot privata fester på Skistars personalboenden".

Stefan Sjöstrand poängterar att det, inom företaget, är okej att göra fel.

Man gjort ett fel i Åre, men det betyder också att nu finns det inte utrymme för fler misstag av det här slaget utan nu är det nolltolerans som gäller. Vi har ett stort samhällsansvar och det måste vi ta, både som individer och som anställda.

Enligt DN har en av de uppsagda personerna polisanmält destinationschefen för hemfridsbrott. "I Sverige är det grundlagsskyddat att i slutna sällskap i eget hem umgås på vilket sätt man vill. Detta är en hörnsten i vår demokrati," skriver personen i ett mejl till Skistar, enligt DN.

Eftersom vi är hyresvärdar för personalbostäderna så kan vi utforma riktlinjer för vad som gäller i dem. Den här individen som ansvarade för det här aktuella boendet har skrivit på när man hämtade ut nycklarna att man ska efterleva reglerna, säger Stefan Sjöstrand.

Anmälan om hemfridsbrott hanteras nu av polisen i Jämtland/Härjedalen. Enligt förundersökningsledaren kommer man hålla ytterligare förhör med målsägaren samt granska hyreskontraktet för att se om det reglerar huruvida Skistar har rätt att gå in i bostaden, rapporterar SVT Nyheter Jämtland.

Enligt mitt sätt att se det så agerar vi korrekt. De här personerna har inte bara brutit mot det interna regelverket utan även utsatt alla kollegor för en arbetsmiljörisk, dessutom har man utsatt alla gäster och boende i Vemdalen för risk, säger Stefan Sjöstrand.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons