A-
A+

Skola med scientologikoppling kan stängas

Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för Studemaskolan i Stockholm. Arkivbild.
Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för Studemaskolan i Stockholm. Arkivbild.
UtbildningTT

Skolinspektionen drar tillbaka tillståndet för den fristående Studemaskolan i Stockholm. Skolan kritiseras bland annat för att den undervisar eleverna enligt scientologins lära.

Annons

Beslutet innebär att skolan, som har cirka 190 elever i förskoleklass–årskurs 9, riskerar att få stänga i sommar. Flertalet av eleverna behöver alltså få plats på andra skolor.

Studemaskolan drivs av Föreningen aktiva studier som har koppling till Scientologikyrkan. Skolan använder sig också av en studieteknik som utvecklats av scientologins grundare L Ron Hubbard. Men enligt Skolinspektionen vilar inte studietekniken på vetenskaplig grund.

"Blir serverade"

Myndigheten skriver vidare i beslutet att "de samband som finns mellan studietekniken och Scientologikyrkan innebär att elever vid Studemaskolan inom utbildningen blir ensidigt påverkade till förmån för åskådningen scientologi. Utbildningen vid Studemaskolan uppfyller därmed inte läroplanens krav på saklighet och allsidighet."

Vi har bedömt att eleverna inte får kritiskt reflektera, utan blir serverade hur det ska vara, säger Skolinspektionens generaldirektör Helén Ängmo.

Studemaskolan ska, enligt Skolinspektionens beslut, vara den enda skolan i Sverige som undervisar enligt denna studieteknik.

Ledning utan insikter

Skolan får också kritik för obehöriga lärare, obehörig rektor och för hur betygssättningen sköts. Vidare bedöms skolans ledningskrets sakna de insikter i skolförfattningarna som krävs.

Skolan har kritiserats förr, men först nu är bristerna så många och allvarliga att det finns grund för att dra in tillståndet, enligt Helén Ängmo:

Denna gång är empirin tydlig: Det finns en stor kombination av allvarliga brister.

Skolinspektionens beslut kan överklagas. Men om det står sig så stängs skolan i sommar. Den har haft tillstånd att driva skola sedan 1991.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.