Skons sköna böj kan ge svaga fötter

Det uppåtböjda tåpartiet kan göra foten en björntjänst, enligt en ny studie. Arkivbild.
Det uppåtböjda tåpartiet kan göra foten en björntjänst, enligt en ny studie. Arkivbild.
HälsaTT

Det bekvämt uppåtböjda tåpartiet som finns på de flesta skor kan öka risken för fotskador som exempelvis hälsporre. Det menar amerikanska forskare, som har undersökt hur böjen påverkar fotens muskulatur.

Annons

Annons

Nästan alla skor har en rundning vid tåpartiet, som gör det bekvämare att gå och hjälper foten att skjuta ifrån i steget. Men en ny studie, publicerad i tidskriften Scientific Reports, visar att den sköna böjen också kan öka risken för skador. Enligt de tyska och amerikanska forskarna bakom studien beror det på att fotens muskulatur försvagas då skon hela tiden ger en viss hjälp i frånskjutet, och för att foten fixeras i ett aningen böjt läge.

I studien fick försökspersoner gå på ett löpband antingen barfota eller med experimentskor som hade olika vinkel på tåpartiets böj. Samtidigt registrerades musklernas aktivering och stegens styrka med mätinstrument. Resultatet visade att fotmuskulaturen aktiverades mindre ju kraftigare tåböj skorna hade.

"När fotmusklerna får jobba mindre blir de sannolikt mindre uthålliga över tid, med tanke på att man skjuter ifrån med tårna flera tusen gånger per dag", säger Daniel E Lieberman, forskare vid amerikanska Harvard university i ett pressmeddelande.

Forskarna misstänker att detta bland annat kan öka risken att drabbas av hälsporre, eftersom senan under foten kan överbelastas när den måste göra det jobb som muskulaturen annars ska göra. Men de understryker att det krävs fler studier innan det går att slå fast ett sådant samband.

Daniel E Lieberman tror hur som helst inte att vi kommer att få se särskilt många plattare skor i framtiden, även om det skulle kunna ge fötterna bättre träning: "Vi tycker om bekväma saker. Det är därför vi sitter i stolar och åker hiss", konstaterar han.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons