Sköt mot insatsstyrkan – slipper straff

Mannen fälls för grovt olaga hot men slipper straff. Arkivbild.
Mannen fälls för grovt olaga hot men slipper straff. Arkivbild.
BrottTT

Annons

Annons

En 38-årig man som sköt urskillningslöst mot insatsstyrkan med hagelgevär och pistol straffas inte efter en ovanlig juridisk tillämpning, skriver Borås Tidning.

Det var förra hösten som polisen larmades till en ort i Göteborgsområdet om att en man med jaktvapen drabbats av en psykos. En stor insats inleddes med helikopter, insatsstyrka, förhandlare och drönare. Poliser skyddade sig bakom bepansrade fordon när mannen sköt med pumphagelgeväret och pistolen. Polisen var tvungna att till slut besvara elden. 38-åringen träffades inte men kunde så småningom gripas.

Mannen, som tidigare varit med i Främlingslegionen och hade vapenlicens, frias för mordförsök men fälls för grovt olaga hot. Trots detta straffas han inte. Anledningen är att han under skottlossningen led av en kortvarig psykos och allvarlig psykisk störning. Det gjorde han dock inte vid den rättspsykiatriska undersökningen senare och kunde därför inte dömas till vård.

För att ha kunnat få fängelse i ett sådant fall krävs "synnerliga skäl", vilket enligt praxis innebär ett straffvärde på minst fem år, skriver Borås Tidning. Grovt olaga hot når upp till maximalt fyra. 38-åringen, som suttit häktad i sex månader, döms inte heller till skyddstillsyn, villkorlig dom eller böter.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons