A-
A+

SKR: Stabila och långsiktiga villkor behövs

Sveriges Kommuner och Regioner vill ha högre stabilitet vad gäller ekonomi och regler för äldreomsorgen. Arkivbild.
Sveriges Kommuner och Regioner vill ha högre stabilitet vad gäller ekonomi och regler för äldreomsorgen. Arkivbild.
PolitikTT

Inga större nyheter, utan en bra beskrivning av läget i äldreomsorgen, anser Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om betänkandet som nu lämnats till socialministern.

Men det krävs stabila och långsiktiga villkor för att nå i mål, enligt SKR.

Annons

Annons

Utredningen beskriver på ett bra sätt vad som behövs för att vi ska klara kompetensförsörjningen, vi känner igen oss i många av beskrivningarna säger Greger Bengtsson, samordnare för avdelningen vård och omsorg på SKR.

Mindre arbetsgrupper, bättre styrning och höjd kompetens. Det är några av stegen för att möta framtidens vårdbehov inom äldreomsorgen som Göran Johnsson, nationell samordnare, nu lämnat i betänkandet till socialminister Lena Hallengren (S).

SKR vill dock lyfta två saker som man inte anser framgår av utredningen. En är stabilitet och långsiktighet både vad gäller ekonomi men också regelverk.

Vill ha stabilitet

Det vi sett nu är att regeringen gått in med olika typer av riktade statsbidrag till äldreomsorgen och de bidragen ger anledning till oro: de är kortsiktiga. Vi behöver stabila villkor som säkrar finansieringen för en längre tid framåt, så man kan genomföra mycket av det som står i den här utredningen.
Det andra är att alla som är berörda samarbetar och synkroniserar insatserna, säger Greger Bengtsson.

Som exempel nämner han äldreomsorgslyftet som bland annat ska möjliggöra att utbilda chefer inom äldreomsorgen. Villkoret är dock att det ska kunna ge högskolepoäng – men högskolorna har inte varit beredda att dra i gång utbildningarna.

Annons

Annons

Inte överraskade

Kritik som framkommit gentemot kommunerna gör gällande att dessa inte förberett sig tillräckligt inför det ökande behovet av äldreomsorg, något som uppdagats i samband med pandemin. Skillnaderna är också stora kommunerna emellan.

Jag håller inte riktigt med om att kommunerna är överraskade, det har varit väl känt att vi får en förändrad befolkningssammansättning. Sedan är det riktigt att det finns skillnader mellan kommunerna när det gäller kvalitet och det är en sak som SKR ger stöd i för att utjämna.

Att förbättra arbetsvillkoren inom äldreomsorgen är centralt för att attrahera arbetskraft och förbättra vården, enligt utredaren Göran Johnsson. En utmaning som SKR tror sig kunna ro i land med.

Kommunerna kommer att axla upp det här om vi får långsiktiga och bra villkor, säger Greger Bengtsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!