A-
A+

SKR: Tillgång på vaccin fortsatt utmaning

Regionerna är i gång med förberedelserna för att inom kort börja vaccinera den breda allmänheten i fas fyra, den största fasen hittills. Bilden från vaccinationsmottagning i klubblokalen Fållan i Stockholm. Arkivbild.
Regionerna är i gång med förberedelserna för att inom kort börja vaccinera den breda allmänheten i fas fyra, den största fasen hittills. Bilden från vaccinationsmottagning i klubblokalen Fållan i Stockholm. Arkivbild.
VaccinTT

Vaccinationstakten har stigit rejält – från 200 000 doser sista veckan i mars till 500 000 doser under förra veckan. Och nu går det snabbt mot den största fasen då alla över 18 år kan få vaccin.

Annons

Annons

Annons

Annons

Alla regioner räknar med att klara av den nu pågående fas tre fort, enligt en ny rapport från intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). I gruppen ingår mellan 800 000 och en miljon personer, vilket är relativt få jämfört med kommande fas fyra där mellan fyra och fem miljoner ingår.

Planeringen och förberedelserna för fas fyra är i gång och alla regioner säger sig ha kapacitet och personal att ge alla doser de får – även under sommaren som vanligtvis är personalkritisk.

Några regioner har gjort enkäter bland extrapersonalen de anställt och fått svaren att de kan tänka sig att fortsätta under sommaren, säger Emma Spak, chef för hälso- och sjukvårdssektionen på SKR.

Viss oro

Fortsatt är det vaccinleveranserna som kan sätta käppar i hjulen snarare än deras egen kapacitet, uppger de i rapporten.

Vi uppfattar att det är en utmaning helt klart, men man jobbar för att möta den, och vår uppfattning är att det går bra, säger Emma Spak.

I rapporten skriver SKR att alla regioner tillsammans skulle klara att ge över 1,2 miljoner doser i veckan andra kvartalet 2021. Men det är under förutsättning att leveranserna av vaccin når så höga nivåer, och det är inte att vänta närmsta veckorna, enligt Emma Spak.

För vecka 17 och 18 är prognosen att Sverige får 700 000 vaccindoser per vecka. Även det en stor ökning jämfört med vecka 12, bara fem veckor tidigare, då 200 000 doser levererades till Sverige.

Ingen region har ännu satt den första vaccinsprutan i armen på någon som tillhör fas fyra, men ordningsställandet av vaccinationsmottagningar pågår. Rent praktiskt är det primärvården som har huvudansvaret för vaccineringen och alla som ska vaccineras i fas fyra bokar tid en på vårdcentralen där de är listade.

Annons

Annons

Vaccinmål i sikte

Ytterligare ett orosmoment är att människor flyttar på sig under sommarmånaderna vilket kan koncentrera människor till klassiska semesterregioner. Emma Spak vill inte nämna specifika regioner, men SKR följer tillsammans med Folkhälsomyndigheten hur rörelsen mellan regioner ser ut veckovis.

Än så länge har det inte varit så stora nettoströmmar, att någon region fått en omfattande påverkan.

SKR har en överenskommelse med regeringen om att nå 80 procents vaccintäckning i gruppen 65 år och äldre.

Åtta regioner hade uppnått 80 procents täckning eller mer i gruppen 65 plus förra veckan, och alla regioner ligger bra till för att göra det till 16 maj, säger Emma Spak.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

premium_musicquiz_v1

Är det din tur att vinna?