A-
A+

Skrällarna som kan nå slutspel i VM

Danskt jubel. Ska nationen lugga stornationer som Sverige och Tjeckien på en slutspelsplats? Alexander True, till höger, och Nichlas Hardt jublar i segermatchen över Belarus.
Danskt jubel. Ska nationen lugga stornationer som Sverige och Tjeckien på en slutspelsplats? Alexander True, till höger, och Nichlas Hardt jublar i segermatchen över Belarus.
IshockeyTT

Stormakter som Kanada och Sverige kan missa slutspel.

På bekostnad av lilleputtar som Danmark och Kazakstan.

Ishockey-VM i Riga har varit skrällarnas turnering – nu ska överraskningslagen försöka fullfölja.

Annons

Annons

Fyra dagar återstår av gruppspelet i ishockey-VM och det är nära nu.

För både succéer och fiaskon.

Kanada har aldrig missat slutspel i VM och Sverige har inte gjort det på 36 år.

Nu spelar stormakterna, som möttes i VM-final 2017 och OS-final 2014, med kniven mot strupen i sina två sista gruppspelsmatcher i var sin grupp.

Nykomlingen Kazakstan, som åkt jojo mellan A- och B-VM, har aldrig tidigare nått slutspel och Danmark har gjort det två gånger på 17 försök efter avancemanget till A-VM 2002. Kazakstan halkade ned till femte plats, precis utanför slutspel, i går kväll – men har jätteläge att kliva uppåt igen med Norge och jumbon Italien kvar på programmet.

"Jämnas ut"

Medan tv-tittare världen över gnuggar sig i ögonen över de många osannolika resultaten är de inblandade inne i bubblan i Riga inte lika överraskade.

Mycket handlar om de rådande omständigheterna. Det jämnas ut en hel del när de allra bästa spelarna inte är med. Det är oftast de som gör skillnad i de här matcherna, säger Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv.

De rådande omständigheterna är pandemin.

Ett normalår skulle det krylla av NHL-stjärnor hos toppnationerna, även från de lag som slagits ut i första omgången av Stanley Cup.

Med sex dagars karantän i Riga har det varit näst intill omöjligt med förstärkning från slutspelslagen. Från de som missade Stanley Cup-slutspelet har det också varit ovanligt många som tackat nej efter en tuff pandemisäsong.

Sverige hade 21 NHL-spelare 2019 – nu är det fem stycken.

Annons

Annons

"Blivit ormbitna"

Tre Kronors back Lawrence Pilut pekar också på bristen av lagsammanhållning i bubblan.

Det kan säkert ha med bubblan att göra att man inte kan umgås lika mycket och komma ihop som lag, säger han och gratulerar tv-publiken:
Samtidigt blir det väldigt spännande, allt kan hända.

Listan av skrällresultat är lång, men de senaste dagarna har topplagen tagit kommandot igen.

Kanada har exempelvis fått upp vittringen. Efter de tre inledande förlusterna har laget vunnit två raka matcher. Men måste vinna sina två återstående mot Italien och regerande världsmästaren Finland för att ta sig till slutspel.

Jag tycker vi har spelat bra hela tiden och fört matcherna, men vi har blivit ormbitna när vi inte har kunnat göra mål. Nu har det lossnat offensivt, säger Kanadas förbundskapten Gerard Gallant.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Sommaren är här! Prova vårt medlemskap för en krona idag!