Skrockfull Seger: "Det är karma på sådant"

Caroline Seger går in till den avgörande EM-kvalmatchen mot Island med vetskapen att hon aldrig förlorat en kvalmatch av vikt.
Caroline Seger går in till den avgörande EM-kvalmatchen mot Island med vetskapen att hon aldrig förlorat en kvalmatch av vikt.
FotbollTT

Caroline Seger har aldrig förlorat en kvalmatch av vikt. Den vetskapen hade hon gärna varit utan inför tisdagens ödesmatch i EM-kvalet mot Island.

Det är karma och sådant på det. Jag är skrockfull. Så tack så mycket för det, säger fotbollslandslagets kapten.

Annons

www.krisinformation.se

Annons

www.krisinformation.se

Man tänker att en spelare med Caroline Segers meriter har varit med om det mesta. Men efter 207 A-landskamper har hon fortfarande inte känt på hur det är att förlora en enda kvalmatch som faktiskt betyder något.

Det borde vara stärkande information inför en troligen helt avgörande gruppfinal i kvalet till fotbolls-EM 2022. Men det var tvärtom det sista landslagskaptenen ville känna till dagen före hemmamatchen mot Island på Gamla Ullevi.

Alla ni som känner mig vet att jag lägger väldigt liten vikt på det här med statistik och jag är inte så bra på det heller. Så tack för den informationen, säger Seger.
Men det här med att jag inte har varit med och förlorat, det gillar jag inte riktigt. Jag försöker att inte tänka på det. För min del är det viktigt att vi går ut och gör arbetet. Och om det adderar en match till där jag inte förlorar så är det ju positivt så klart.

TT: Varför gillar du inte det?

Det är karma och sådant på det. Jag är skrockfull. Så tack så mycket för det.

Bara en förlust

På 52 spelade kvalmatcher med Caroline Seger i laget har Sverige gått segrande ur striden 46 gånger. Fem matcher har slutat oavgjort och endast en gång, borta mot Danmark i kvalet till EM 2017, har det blivit förlust (0–2). Men då var Sverige redan EM-klart.

Men sådana grejer spelar så liten roll. Det som spelar roll för mig är vad vi gör där ute som lag, understryker Rosengårdsmittfältaren.

Men någonting betyder ändå statistiken. För det som Seger tar med sig in i en sådan här viktig match påverkar i alla fall hennes omgivning. Chelseas backstjärna Magdalena Eriksson kan inte noga framhålla hur viktig lagkapten Seger är för Sverige.

Det är svårt att förstå vad sådan erfarenhet betyder för ett lag. Seger är otroligt uppskattad av alla i hela laget. Det jag tänker mest på är att hon är en spelare som står upp när det blåser som mest. Det är en sådan spelare man vill ha i sitt lag. När det gäller som mest, då kan man lita på Seger. Och det känns otroligt skönt att hon leder oss med sitt spelsätt, med sin karaktär och med sin vilja att alltid vara bäst, säger Eriksson.

Annons

Annons

Oavgjort kan räcka

Sveriges förbundskapten Peter Gerhardsson lyfter ofta de erfarna spelarnas betydelse när det kommer till de avgörande matcherna. Och där är Caroline Seger, hans lagkapten, den allra viktigaste pjäsen.

Jag skulle kunna prata hur länge som helst om Caroline Seger, säger Peter Gerhardsson.
Hon är självgående. Vi har en dialog när det behövs, men det är inte så att jag ringer henne varje vecka, och sedan leder hon den här gruppen, med hjälp av andra, på ett väldigt bra sätt. Det är inte bara som spelare, utan hon är en väldigt bra människa också. Hon har många goda egenskaper.

Sverige blir klart för EM vid seger mot Island. Även 0–0 och 1–1 gör att Sverige behåller greppet om förstaplatsen – dock utan att säkra gruppsegern – medan övriga resultat innebär att pendeln svänger över kraftigt till isländsk favör.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons