A-
A+

Skuldberg tynger Kinas fastighetsbolag

Det är inte bara jätten Evergrande som har stora skuldproblem bland Kinas fastighetsbolag. Arkivbild.
Det är inte bara jätten Evergrande som har stora skuldproblem bland Kinas fastighetsbolag. Arkivbild.
EkonomiTT

Kinesiska fastighetsjätten Evergrande ser ut att missa en tredje ränteutbetalning till utländska rådgivare. Men företaget är inte det enda som dignar under skulder på Kinas fastighetsmarknad.

Annons

Annons

Av allt döma ser Evergrande på måndagen ut att misslyckas med att betala för tredje gången på lika många veckor, skriver Reuters.

Förra veckan meddelade ännu ett fastighetsbolag, Fantasia Holdings, att man missat en avbetalning på motsvarande 1,8 miljarder kronor.

Långsamt och steg för steg ser vi resten av den kinesiska fastighetssektorn falla samman, säger en analytiker till Reuters.

Totalt uppgår skulderna bland landets fastighetsbolag till 5 000 miljarder dollar, motsvarande 43 700 miljarder kronor, rapporterar The Wall Street Journal.

De senaste veckorna har varit turbulenta på den kinesiska fastighetsmarknaden. Evergrande har hittills misslyckats med att betala 131 miljoner dollar, över 1,1 miljarder kronor, i räntor på sina lån som sammanlagt uppgår till 300 miljarder dollar, motsvarande 2 600 miljarder kronor.

Försäljningen för Kinas 100 största fastighetsbolag hade i september gått ned 36 procent jämfört med året innan, skriver The Wall Street Journal.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.