A-
A+

Skulle inte ha spelat EM – kan slå ut Sverige

Portugals Sílvia Rebelo, till vänster, i en duell med Stina Blackstenius under Algarve Cup i februari. På söndagen möts de igen, i en match som avgör båda ländernas EM-öde.
Portugals Sílvia Rebelo, till vänster, i en duell med Stina Blackstenius under Algarve Cup i februari. På söndagen möts de igen, i en match som avgör båda ländernas EM-öde.
FotbollLeigh, TT:s utsände

De skulle inte ens ha varit här.

På söndag kan överraskningslaget Portugal skicka Sverige ur fotbolls-EM.

Jag tror att vi kan skriva historia i morgon, säger trotjänaren Sílvia Rebelo, 33, inför ödesmatchen i Leigh.

Annons

Annons

Portugals förbundskapten Francisco Neto efter EM-matchen mot Nederländerna häromdagen.
Portugals förbundskapten Francisco Neto efter EM-matchen mot Nederländerna häromdagen.

Historien har visat att man inte ska underskatta lag som snubblar in i ett mästerskap från sidan.

Minns bara Danmarks herrlandslag 1992.

Efter att Jugoslavien uteslutits ur EM på grund av inbördeskriget fick danskarna en plats i turneringen med mindre än två veckor kvar till premiären. Det slutade med danskt EM-guld.

Portugals damer har kanske inte guldkänning i England riktigt än. Men inför söndagens sista gruppspelsmatch, mot Sverige i Leigh, finns fortfarande alla möjligheter att ställa till med en EM-sensation.

All press är på Sverige, så är det. Det är det högst rankade laget och vi vet att det blir tufft, men vi vet att vi kan klara av det. Nu hänger det bara på oss, och jag tror att vi kan skriva historia i morgon, säger veteranbacken Sílvia Rebelo på lördagens presskonferens på matcharenan Leigh Sports Village.

Åkte ut i playoff

Egentligen tog den portugisiska EM-drömmen slut den 13 april förra året, när man förlorade dubbelmötet mot Ryssland i playoff med sammanlagt 0–1.

Men resultatet blev intet värt efter att Vladimir Putin inledde sin invasion av Ukraina den 24 februari i år. Det olagliga kriget spillde snart över på idrotten och ryska idrottare, klubbar och landslag kastades ut från gemenskapen världen över. Bland dessa: Rysslands damlandslag i fotboll, som uteslöts ur EM i England.

Tomrummet i Sveriges grupp fylldes av Portugal, och Francisco Netos manskap har varit en av mästerskapets positiva överraskningar hittills.

Visserligen har det bara blivit en poäng, 2–2 i premiären mot Schweiz följdes av 2–3 mot Nederländerna, men den förväntade slagpåsen i gruppen har stått upp bra. I båda matcherna hämtade Portugal upp tvåmålsunderlägen, och den där insamlade poängen gör trots allt att det troligen räcker med seger mot Sverige för att säkra en plats i kvartsfinalen.

Det är en speciell match, för vi vill verkligen fixa det här. Vårt mål var att ta oss till den här sista gruppspelsmatchen och fortfarande ha möjligheten att gå vidare. Vi är väldigt stolta över att ha klarat av det. Det kommer bli väldigt svårt, men vi ska försöka, säger Francisco Neto.

Annons

Annons

Klättrat på rankningen

Han tog över som förbundskapten för Portugal för drygt åtta år sedan, när många av spelarna fortfarande var amatörer. Sedan dess har han med stolthet sett sitt lag utvecklas och klättra från plats 41 till plats 30 på världsrankningen.

Nu är Portugal redo för nästa steg: att skicka ett pressat Sverige ur turneringen.

Vi är ett mycket mer moget lag nu, ett lag som kan ligga under med två mål och ändå vända matcherna. Laget är redo. I morgon, mer än någonsin, kommer det mentala att fälla avgörandet, säger Sílvia Rebelo.
Vi vet hur skickliga vi är, hur mycket vi har utvecklats. Vi förtjänar respekt för det vi har uträttat hittills.

Hur det än går i matchen kan ingenting förändra hur Francisco Neto ser på sina spelare.

Sverige är en av de största kandidaterna till att vinna hela EM, ett av mästerskapens verkligt stora lag. Men om de inte vinner i morgon så blir det mycket jobbigare för dem än för oss. Om vi inte fixar det så blir vi ledsna, men så länge mina spelare visar passion, håller sig till spelplanen och gör sitt bästa, så kommer jag att vara väldigt stolt, säger Francisco Neto.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.