A-
A+

"Skulle vara om Janne chockar och tar ut Elanga"

Kan Anthony Elanga (till vänster) vara ett namn för landslaget inom en snar framtid? Arkivbild.
Kan Anthony Elanga (till vänster) vara ett namn för landslaget inom en snar framtid? Arkivbild.
FotbollTT

Sex veteraner har slutat i herrlandslaget efter fotbolls-EM. Kan det bädda för skrällar i truppen till höstens VM-kval?

Det skulle vara om Janne chockar och tar ut Anthony Elanga, men det vore rätt olikt honom, säger fotbollsjournalisten Olof Lundh.

Annons

Annons

Fotbollsjournalisten Olof Lundh. Arkivbild.
Fotbollsjournalisten Olof Lundh. Arkivbild.

Veteranerna Mikael Lustig, Sebastian Larsson, Andreas Granqvist, Marcus Berg, Gustav Svensson och Pontus Jansson har slutat i landslaget efter EM i somras.

På onsdagen presenterar förbundskapten Janne Andersson truppen till VM-kvalmatcherna mot Spanien och Grekland och landskampen mot Uzbekistan i september.

Man fick en indikation under EM när han kallade in sex reserver, och då hade han redan en stor trupp på 26 spelare. Jag tror att det kommer att vara namn man känner igen. Till exempel är nog Joakim Nilsson och Carl Starfelt rätt givna som mittbackar, och Mattias Johansson som högerback. Jesper Karlsson är väl den som kommer in på mittfältet, säger TV4:s Olof Lundh och lyfter även fram anfallarna Isaac Kiese Thelin och Jordan Larsson.
Möjligen även Oscar Lewicki som har gjort det bra i Malmö. Men jag har svårt att se någon större överraskning. Det skulle vara om Janne chockar och tar ut Anthony Elanga, men det vore rätt olikt honom.

19-årige anfallstalangen Elanga slog igenom i våras när han fick chansen i två Premier League-matcher för Manchester United – och gjorde ett mål. Han debuterade i U21-landslaget i juni och gjorde mål redan efter 13 minuter mot Finland.

Mycket rutin försvinner

Det är annars en rejäl dos ledarskap och rutin som har försvunnit. Larsson, Berg och resten av gänget som har slutat har tillsammans skrapat ihop 464 landskamper och ledarroller kommer att behöva axlas av andra spelare.

Det är klart att Victor Nilsson Lindelöf kommer att fortsätta kliva fram i rollen som lagkapten. Sedan tror jag att de nya vicekaptenerna, Albin Ekdal och Emil Forsberg, kan kliva fram. Jag skulle kunna misstänka att en sådan som Alexander Isak, med tanke på hans framgångar, kommer att få en större status i gruppen men även som spelare, säger Lundh.

Annons

Annons

Zlatan tillbaka?

En annan potentiell ledarfigur är Zlatan Ibrahimovic. Men 39-åringen lär inte finnas med i den kommande VM-kvaltruppen då han fortfarande rehabiliterar den knäskada han ådrog sig i slutet av förra säsongen.

Det är klart att det finns ett frågetecken. Men det är väl så att han blev blåst på konfekten när han gjorde landslagscomeback i mars för att förhoppningsvis spela EM, och så fick han knäskadan. Han har kontrakt med Milan till nästa säsong och då är det bara månader till VM. Som han påpekade när han gjorde comeback, han har inte gjort mål i ett VM så om Sverige tar sig dit lär det locka honom.

TT: Om nu Janne Andersson fortsätter se Kulusevski som anfallare, är det då rätt att han och Isak ska gå före Zlatan?

Om Zlatan är i den formen han hade när han spelade i Milan, då är han ett bra komplement och då tycker jag att man kan använda Kulusevski till höger. Om han (Andersson) inte gör det blir det en konkurrenssituation och då får det väl på något sätt vara dagsformen som avgör, säger Lundh.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!