A-
A+

Skyddsjakt på varg även i norra Skåne

Skyddsjakt på en varghane som attackerat tamdjur utökas nu till delar av norra Skåne. Arkivbild.
Skyddsjakt på en varghane som attackerat tamdjur utökas nu till delar av norra Skåne. Arkivbild.
DjurTT

Skyddsjakten på en varg som angripit tamdjur i södra Sverige utökas nu till norra Skåne. Tidigare har samma beslut fattats i delar av Kronobergs län.

Annons

Annons

"­I söndags trädde ett skyddsjaktbeslut i kraft i Kronobergs län efter ett femte angrepp på tamdjur. Det finns en uppenbar risk för ytterligare angrepp i området, och länsstyrelsen Skåne anser att skyddsjakten även bör omfatta ett område i norra Skåne där samma varg har begått angrepp", säger Nils Carlsson, tillförordnad enhetschef på länsstyrelsen i Skåne, i ett pressmeddelande.

Dna-analyser har visat att en och samma hanvarg sedan mitten av juli har begått åtminstone fyra angrepp på tamboskap i Kronobergs län. Samma varg ska i början av augusti ha angripit får i skånska Osby kommun och har tidigare svarat för angrepp i Hallands län.

"Länsstyrelsen bedömer att det inte finns någon annan lämplig lösning än skyddsjakt för att undvika ytterligare angrepp. Vi förordar rovdjursavvisande stängsling som en långsiktig lösning, men det är inte en realistisk lösning på kort sikt med tanke på alla de små beteshagarna i det aktuella skogslandskapet", säger Nils Carlsson.

Skyddsjaktsområdet i Skåne berör delar av Osby och Hässleholms kommun. I Kronobergs län rör det delar av Ljungby, Markaryd och Älmhults kommun. Skyddsjakten gäller till och med den 27 november.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.