A-
A+

Skyddsstopp mot mopedpatruller efter polismord

Blommor på en polisbil i Biskopsgården efter polismordet i somras. Arkivbild.
Blommor på en polisbil i Biskopsgården efter polismordet i somras. Arkivbild.
PolisenTT

Polisens huvudskyddsombud i region Väst har infört skyddsstopp mot patrullering på moped.

Beslutet togs efter att detaljer framkommit i rättegången efter polismordet i Biskopsgården.

Ett nationellt beslut i frågan väntas på måndag förmiddag.

Annons

Annons

Björn Johnsson är huvudskyddsombud i region Väst och den som har dragit i handbromsen. Skyddsstoppet gäller i nuläget bara för poliser i regionen, där Västra Götalands och Hallands län ingår.

Jag vidtar åtgärden för att vi ska kunna säkerställa att någon inte riskerar att råka ut för det som hände i somras igen på grund av vårt sätt att arbeta, säger han till TT.

Saknade märkning

Den var på kvällen den 30 juni som polismannen Andreas Danman sköts ihjäl i Biskopsgården i Göteborg. Han sköts när han åkte i riktning mot en misstänkt skottlossning på en eldriven moped.

Danman bar uniform men mopeden saknade polismärkning.

Sedan dess har det legat sekretess på materialet kopplat till ärendet, även för skyddsorganisationen.

I måndags inleddes rättegången mot den 17-åring som åtalas för mordet. Domen har inte kommit än, men Björn Johnsson säger att tillräckligt mycket har kommit fram i den öppna förhandlingen för att han ska lägga skyddsstoppet mot patrullering med moped.

Om vi identifierar någon typ av brist, oavsett om det gäller utrustning eller taktik, behöver vi eliminera eller minska den risken. För att göra det behöver vi ha möjlighet att arbeta med frågan utan att under tiden riskera att någon annan råkar illa ut.

Annons

Annons

Kan bli nationellt

Huruvida mopeden faktiskt var en faktor i Danmans död är inte klarlagt än, men Björn Johnsson säger att han hellre tar det säkra före det osäkra. Nu ska man titta på det tillsammans med arbetsgivaren, som inte har reagerat negativt på skyddsstoppet.

Det finns en förståelse hos arbetsgivaren för den här åtgärden.

Informationen har vidarebefordrats till de två nationella skyddsombuden. Patrik Danielsson är ett av dem och han säger till TT att han har haft preliminär kontakt med arbetsgivaren i ärendet och bett dem att skyndsamt hantera det.

På måndag förmiddag ska parterna diskutera ett potentiellt pausande av mopedpatrullering. Om arbetsgivaren inte vill införa det lutar det åt att skyddsombuden då själva inför skyddsstopp på nationell nivå.

Jag delar Björns uppfattning, han har suttit med under rättegångarna. Jag lutar mig mot hans bedömning och delar den fullt ut, säger Patrik Danielsson.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.