A-
A+

Slajmigt monster kom för att stanna

Sommarskuggan är svart med en kattunges ansiktsdrag för att göra den lite läskig, men också lite gullig. Arkivbild.
Sommarskuggan är svart med en kattunges ansiktsdrag för att göra den lite läskig, men också lite gullig. Arkivbild.
NöjeTT

Sommarskuggan skulle vara med i "Sommarlov" en säsong men fick fler brev än programledarna. Nu har barnens engagemang hjälpt till att skapa en hel värld.

Vi leker så länge barnen tycker det är roligt, säger monstrets skapare, Tina Mackic.

Annons

Annons

Tina Mackic under inspelning av filmen LasseMajas Detektivbyrå i Alingsås. Arkivbild.
Tina Mackic under inspelning av filmen LasseMajas Detektivbyrå i Alingsås. Arkivbild.

2016 hade barnprogrammet "Sommarlov" superhjältetema och behövde en kontrast. Barnredaktionen på SVT beställde en snäll skurk och till en början utformade kostymören en svart dräkt med två prickar till ögon och en snirklig mun.

Jag kommer ihåg när vi satt på redaktionen och dräkten kom in första gången, alla skrek och blev så rädda, berättar Tina Mackic, och tillägger:
Då tänkte vi nej, nej, nej så där läskig ska den inte vara. Vi måste göra den snällare.

Den svarta skuggan fick då en kattunges ansiktsdrag och blev både läskig och gullig. Sommarskuggan busar och lämnar slajm efter sig men när programledarna till slut lyckas få tag på den är det en snäll person som gömmer sig i dräkten.

Hela leken går ut på att lista ut vem som gömmer sig i dräkten och sen är det dräkten som har de starka buskrafterna som får personen inuti dräkten att ställa till det.

Sommarskuggans värld

Skurkens popularitet bland barn blev snabbt stor.

Vi märkte plötsligt att Sommarskuggan började få mycket mer tittarpost än programledarna som annars har varit de som får all post, säger hon.
Så efter det fick jag i uppdrag av SVT att förvalta Sommarskuggan och se till att den finns kvar. Och sen har det rullat på.

Tv-producenten, manusförfattaren och regissören Tina Mackic skapade en egen dramaserie åt Sommarskuggan som sänds varje vår innan "Sommarlov" börjar. I serien dyker figuren upp och ställer till det. När "Sommarlov" sedan drar igång finns det redan ett etablerat mysterium och då är det dags att försöka fånga monstret. Bolibompavärlden har också utvidgats med Vinterskuggan och Lavaskuggan.

Annons

Annons

Är den ond eller god?

Sommarskuggan har nästintill blivit folklig under åren. Det är inte längre bara barn som fascineras av den svarta figuren utan hela familjer engagerar sig i jakten på vem som gömmer sig i dräkten.

Det är nog det oberäkneliga. Är den god eller ond? Vad ska den göra? Det är något fascinerande med den här skräckblandade förtjusningen.

I takt med att Sommarskuggans värld utvecklats har även Tina Mackic gjort det. Bland annat har hon regisserat sin första långfilm och fortsatt bygga berättelser.

För mig har det varit en fantastisk erfarenhet och jag har lärt mig otroligt mycket, jag har lärt mig allt. Det har verkligen varit ett agilt arbete, att lyssna in publiken och bygga upp världen med de muskler som man har fått, säger hon.

TT: Hur tror du att Sommarskuggans framtid ser ut?

Det enkla svaret är: Vi leker på så länge barnen tycker att det är roligt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.