A-
A+

Slår rekord trots pandemin: "Stöttar klubben oavsett"

Så här såg det ut på Tele2 arena – och övriga allsvenska fotbollsläktare – i fjol. Det är ännu osäkert om publik släpps in i år. Arkivbild.
Så här såg det ut på Tele2 arena – och övriga allsvenska fotbollsläktare – i fjol. Det är ännu osäkert om publik släpps in i år. Arkivbild.
FotbollTT

Mycket talar för att det blir en allsvensk premiär utan publik.

Ändå går försäljningen av årskort bra för många klubbar.

Framför allt för Hammarby – som slår rekord.

Man stöttar klubben oavsett, säger Bajen fans ordförande Jonas Karlsson Öhlin.

Annons

Annons

Hammarby har genom åren dragit mycket publik. Av antalet förnyade säsongskort att döma kommer det fortsatt att vara så när restriktionerna lättas. Arkivbild.
Hammarby har genom åren dragit mycket publik. Av antalet förnyade säsongskort att döma kommer det fortsatt att vara så när restriktionerna lättas. Arkivbild.

Om knappt en månad, den 10 april, är det tänkt att herrarnas fotbollsallsvenska säsong ska starta. Efter att ha spelat i stort sett hela fjolåret inför tomma läktare är det i synnerhet en fråga klubbar och supportrar söker svar på: blir det någon publik i år?

Svensk Elitfotboll (Sef) har tidigare i år tagit fram en detaljplan för hur arenorna ska kunna öppnas för publik till premiären. Regeringen har i sin tur gett indikationer på att restriktionerna kan anpassas om smittoläget tillåter.

Men det som står klart är att ... ja, inget är klart.

Flera klubbar avvaktar

Det osäkra läget har även påverkat klubbarnas försäljning av årskort. Ungefär en femtedel av klubbarna som TT har talat med har ännu inte påbörjat försäljningen. Däribland nykomlingen Degerfors.

Förra året upplevde vi att det blev trassligt för dem som hade köpt, med tanke på pandemin, så därför har vi avvaktat nu, säger klubbchefen Suzanne Hällström.

Majoriteten är dock i gång med försäljningen. I de flesta fall visar man upp sämre siffror jämfört med samma tidpunkt i fjol. Till stor del har det att göra med att försäljningsstarten har senarelagts. Efterfrågan på årskort är i många fall nämligen stor – trots att ingen vet när publiken är välkommen tillbaka.

Annons

Annons

"Välarbetad strategi"

I IFK Göteborgs fall är maxgränsen på 3 000 sålda årskort redan nådd. Framför allt har trycket ökat sedan "Blåvitt" värvade storstjärnan Marek Hamsík. Men trots hysterin är det i nuläget inte aktuellt att släppa fler årskort.

Vi hade en välarbetad strategi när vi släppte våra årskort och den står vi fast vid, säger Erica Berghagen, marknads- och kommunikationschef i IFK Göteborg.

Hammarby visar rekordsiffror

Hammarby har satt ett betydligt högre maxtak. Enligt Josefin Gasslander, biljettansvarig, har Stockholmsklubben i år förnyat fler årskort än någonsin tidigare, 13 742 i år jämfört med fjolårets 13 709. Målet på totalt 16 000, lika många som man sålde i fjol, är därmed inte långt borta.

Hur kommer det sig att så många köpt årskort trots att det kanske inte blir många, om ens någon, match på plats?

Jesper Karlsson Öhlin, ordförande i supporterföreningen Bajen fans, lyfter fram tre anledningar:

"Stötta klubben"

Jag har årskort på Norra övre och det är en väldigt begränsad sektion som har ett begränsat antal årskort. Om jag blir av med den kommer jag kanske aldrig att få tillbaka den platsen. Sedan handlar det om att stötta klubben, och det här är det bästa sättet. Är det så att det släpps på så är det vi supportrar med säsongskort som kommer att släppas på först. Bara att ha den lilla chansen att få gå ger en hopp, säger han.

Karlsson Öhlin tror dessutom att supportrarnas inställning är annorlunda i år jämfört med i fjol.

I år tror jag att folk tänker "nu köper jag oavsett om jag får se matcherna på plats eller inte".

Men att pandemin är anledningen till Hammarbys rekordsiffror – det tror han inte.

Den har fortfarande hämmat försäljningen, även om vi slår rekord i förnyade årskort. Vi sålde slut förra året och jag tror att ännu fler hade förnyat om det är så att man varit säker på att man hade fått gå på matcherna.

TT: Tror du att pandemin kan få konsekvenser på längre sikt: att fler känner sig "tvingade" att köpa årskort?

Tyvärr är det kanske så på grund av pandemirädsla eller polisens villkorstrappa – att man blir rädd att man inte får gå om man inte har säsongskort. Och det är jävligt tråkigt, säger Jesper Karlsson Öhlin och avslutar:
Alla kan inte, eller har inte möjlighet, att vara lika stora supportrar. Det gäller exempelvis pensionärer som kanske inte orkar gå på alla matcher, men vill gå någon gång ibland. Det skulle vara trist om dessa riskerar att falla bort.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!