A-
A+

Slog sönder käke – frias för grov misshandel

En juniorspelare fick omfattande skador efter att ha slagits med en klubba i ansiktet. Arkivbild.
En juniorspelare fick omfattande skador efter att ha slagits med en klubba i ansiktet. Arkivbild.
IshockeyTT

En juniorspelare fick käken sönderslagen med en klubba under en hockeymatch. En motståndarspelare åtalades för grov misshandel men frias nu, meddelar Falu tingsrätt.

Annons

Annons

Anledningen är att det enligt tingsrätten inte är ställt utom rimligt tvivel att mannen, som är i 20-årsåldern, haft för avsikt att slå målsägaren i ansiktet.

Han ska däremot betala skadestånd på drygt 66 000 kronor. Detta då han enligt tingsrätten vållat skadorna till följd av vårdslöshet.

Händelsen inträffade under en J20-match i januari 2022. En 19-årig spelare som satt på avbytarbänken skvätte vatten mot en motståndare på isen. Denne svarade med att vända sig om och slå honom i ansiktet med klubban.

Slaget resulterade i flera käkfrakturer, utslagna tänder och en sprucken läpp, och 19-åringen fick föras akut till sjukhus. Motståndarspelaren polisanmäldes och åtalades senare misstänkt för grov misshandel.

Av domen framgår att 19-åringen under en tiomånadersperiod fått uppsöka tandläkaren 17 gånger på grund av skadorna. Han drabbades också av psykiska besvär och stannade hemma från skolan i två månader.

Den åtalade har under rättegången hävdat att det var ett misstag att slå 19-åringen i ansiktet och att det egentliga syftet var att träffa vattenflaskan.

Lagmannen är skiljaktig med nämndemännen i skuldfrågan och vill att mannen ska dömas för misshandel av normalgraden. Detta då han, med hänvisning till filmsekvenser av händelsen, anser att denne måste ha insett risken för skada men varit "likgiltig inför effekten av sitt handlande".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.