Slopad karensdag förlängs

'Många kan inte arbeta hemifrån men ska ändå stanna hemma vid minsta symptom', konstaterar finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
"Många kan inte arbeta hemifrån men ska ändå stanna hemma vid minsta symptom", konstaterar finansminister Magdalena Andersson. Arkivbild.
EkonomiTT

Karensdagen skulle återkomma vid årsskiftet, men regeringen flyttar nu fram comebacken till den sista april 2021.

Det är särskilt viktigt för dem som inte kan jobba hemifrån, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Annons

Annons

Annons

Annons

Den slopade karensdagen är en av de åtgärder som regeringen tillsammans med samarbetspartierna vidtog i spåren av pandemin. Målet är att alla ska ha möjlighet att stanna hemma vid minsta symptom på covid-19, utan att behöva oroa sig för ekonomin.

Dels handlar det om att minska smittspridningen, men det är också en jämlikhetsfråga. Många kan inte arbeta hemifrån men ska ändå stanna hemma vid minsta symptom, säger Magdalena Andersson.

Kostnaden för förlängningen beräknas till 300 miljoner i månaden. I budgeten för 2021 har regeringen avsatt 900 miljoner kronor för karensavdraget, men eftersom det nu kommer att kosta mer än så kommer regeringen med en extra ändringsbudget.

En helt slopad karensdag är det dock inte, staten ersätter upp till ett maxtak. Många tjänar mer och får därmed inte full ersättning vid sjukdom. Schablonbeloppet som betalas ut av Försäkringskassan höjs marginellt, från 804 kronor per dag till 810 kronor.

TT: Borde man avskaffa karensavdraget helt och hållet?

Det är en större fråga som skulle kräva en utredning, nu är vi i ett helt annat läge. Sedan är det är rimligt att en försäkring har en viss självrisk.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons