Slopat karensavdrag kvar till årsskiftet

Försäkringskassan kommer att fortsätta betala ut ersättning för den första sjukdagen ytterligare tre månader. Arkivbild.
Försäkringskassan kommer att fortsätta betala ut ersättning för den första sjukdagen ytterligare tre månader. Arkivbild.
SamhälleTT

Det slopade karensavdraget blir kvar året ut. Det innebär att den som är sjuk får ersättning från Försäkringskassan från dag ett.

Kravet på sjukintyg för de första två veckorna slopas också till årsskiftet.

Annons

Annons

De förlängda reglerna är ett resultat av förhandlingar mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna, rapporterar Sveriges Radio Ekot. En extra ändringsbudget för i år läggs fram på grund av coronakrisen.

Det är klart att människor som har väldigt små ekonomiska marginaler har ju då möjlighet att vara hemma när de känner symptom, och det är viktigt för att stoppa smittspridningen, säger finansminister Magdalena Andersson (S) till Sveriges Radio.

Den tillfälliga krisåtgärden, där Försäkringskassan betalar ut ersättning för den första sjukdagen med ett schablonbelopp på 804 kronor före skatt, har gällt sedan mars och var tänkt att upphöra den sista september. Men pandemin är inte över, och fortfarande är rådet att stanna hemma vid symtom. Därför förlänger nu regeringen och stödpartierna åtgärden.

Flera har krävt att karensavdraget ska slopas för alltid. Men den frågan är inte aktuell just nu.

Det är en mycket större fråga, som man behöver se i ett större sammanhang. Nu förlänger vi det här året ut för att hantera den akuta situationen, säger Magdalena Andersson.

Kravet på läkarintyg för de första 14 dagarna slopas också året ut. Dessutom kommer staten att kompensera arbetsgivarna för den del av lönekostnaden som överstiger det normala.

Åtgärderna inom sjukförsäkringsområdet beräknas kosta 3,9 miljarder kronor.

Annons

Annons

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons