A-
A+

Slovakiens premiärminister avgår

Slovakiens premiärminister Igor Matovic lämnar sin post. Arkivbild.
Slovakiens premiärminister Igor Matovic lämnar sin post. Arkivbild.
SlovakienTT-Reuters

Efter en månadslång politisk kris kom beskedet på tisdagen att Slovakiens premiärminister Igor Matovic avgår från sin post.

Annons

Annons

Landets president Zuzana Caputova har nu givit finansminister Eduard Heger – som är partikollega med avgående Matovic – att bilda en ny regering.

Samtliga fyra partier i regeringskoalitionen har accepterat att jobba vidare tillsammans med Heger på premiärministerposten.

Matovic blir å sin sida kvar i regeringen, men nu som finansminister. Beskedet är inte oväntat, redan i helgen stod det klart att Matovic siktade på finansministerposten.

Den tidigare affärsmannen Matovic avgång är resultatet av en kris i den slovakiska koalitionsregeringen. Krisen bröt ut i samband med att premiärministern, som leder det konservativa partiet Vanligt folk, beställde ett parti av det ryska coronavaccinet Sputnik V utan att informera koalitionspartnern.

I början av pandemin klarade sig Slovakien relativt bra. Under den tredje vågen bågnar vårdsystemet under trycket och nu har landet ett av världens högsta dödstal i covid-19 per capita.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

banner_sthlm

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Nu kan du prova News55 Premium i två veckor för endast 19 kr.

Prova idag och få tillgång till allt vårt innehåll!